ZVIZDIĆ-SCHULZ: Prioriteti ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih

Autor: D.Jelić

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je u Sarajevu predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza sa kojim je razgovarao o aktualnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Schulza o aktivnostima Vijeća ministara na ubrzavanju europskog puta BiH. Istaknuo je da je već usvojena reformska agenda, a da je na današnjoj sjednici Vijeće ministara usvojilo Okvirne prometne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem usklađen sa standardima EU i pravilima WTO-a, a čime se za BiH otvara mogućnost financiranja izgradnje infrastrukturalnih projekata kroz IPA II fondove.

Predsjednik Schulz je rekao da je Bosna i Hercegovina dio Europe i da je njeno mjesto u EU. Naglasio je da je EU posvećena stabilnosti BiH, kao temelja stabilnosti regije, kroz ekonomski rast i zapošljavanje mladih. Naglasio je da je to najbolji način za prevenciju bilo kakve radikalizacije i destabilizacije.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da Vijeće ministara ostaje posvećeno EU integracijama, razvoju ekonomije, vladavini prava i što skorijoj aktivaciji MAP-a za NATO. Dodao je da, ako se nastavi raditi ovom dinamikom, očekuje kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU krajem ove ili početkom naredne godine.

„Prioritet su nam ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih, a shvaćamo da bez stabilnosti i sigurnosti nema kvalitetnog ekonomskog razvoja. BiH više nego ikada treba mir i regionalnu suradnju“ – rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Autor: D.Jelić

ZADNJE VIJESTI