googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

COVID-19: Realna opasnost ili još jedna manipulacija?

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Jeste li zatvoreni ovih dana, tjedana…? Pratite li televizijske vijesti? Plašite li se koronavirusa s razlogom ili bez razloga? Cijeli svijet je u grču i strahu tako da niste sami,ne brinite, bit će bolje - ne dopustite da Vas strah i panika, koju mediji očito šire, paraliziraju.

Burze se ruše, nastava u školama i fakultetima se otkazuje, police za hranu u marketima se prazne, čitavi gradovi i države stavljaju se u karantenu – ŠTO SE ZAISTA DOGAĐA?

Opreza nikad dosta, pogotovo kada se suočavamo s novom i neistraženom bolesti koja se širi zrakom. Svakako da treba pozdraviti sve napore ograničavanja širenja zaraze i oprez. Međutim, pokušajmo stati malo na loptu i upitati se: otkud odjednom ovolika panika i drastične mjere na nešto što, možda, ipak, i nije tako opasno.

Preporuke za zaštitu su identične kao i za običnu gripu, a to je: izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje su bolesne, pokrivanje usta i nosa kada se kašlje ili kiše, pranje ruka češće nego inače,čišćenje i dezinficiranje površina koje često dodirujemo kod kuće, na poslu ili u školi.

Struka nije posve suglasna, ima epidemiologa koji su zauzeli stav Svjetske zdravstvene organizacije, te se svrstali uz sve mjere koje ista nalaže, dok ima i drugih koji malo drugačije tumače cijelu stvar. Da ne idemo u smjeru “rekao ovaj ono, a onaj ono”, pokušajmo se poslužiti jednostavno sa zdravim razumom i statistikom.

Od obične gripe koju već dobro poznajemo, prema podatcima WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) godišnje umre od 290.000 do 650.000 ljudi. Ista ta organizacija propisuje da se proglašava stanje epidemije ako godišnje od bilo kakve bolesti i zaraze umre 500.000 ljudi.

Naravno, sada je u fokusu koronavirus (kao ranije SARS, ptičja gripa, svinjska gripa ili ebola virus). Ne možemo, u vrijeme pisanja ovog teksta reći previše jer ozbiljna istraživanja i analize još traju. COVID-19 (službeno ime za koronavirus dodijeljeno od strane WHO) jest predmet straha izabrinutosti. Međutim, pitanje je da li strah i panika doista trebaju da budu u razmjerima u kojima evidentno jesu ili ne, te treba li se više brinuti o koronavirusu nego o običnoj gripi koja je,statistički gledajući, ipak i daleko veći neprijatelj i kritičniji soj gripe koji odnosi daleko više života.

Činjenica da je narod više zabrinut oko koronavirusa nego obične gripe nije iznenađenje obzirom na histeriju koju mediji dodatno pojačavaju.

Kada god se pojavi neka zarazna bolest koja je ogrnuta misterijom, sa puno nepoznanica, utječe na ljude na način da su skloni zanemariti neposrednu prijetnju (koja je možda i veća) sa imaginarnom, ili, da budemo posve točni, manjom.

Također je činjenica, dok vlada masovna histerija i masovno praćenje ovog fenomenaod gotovo svih svjetskihmedija, određeni procesi su u tijeku ili se pojačavaju (npr.migrantska kriza). Ne samo to. Postoji realna bojazan od uvođenja permanentne policijske države na globalnoj razini kojoj kao alibi za dokidanje sloboda može poslužiti situacija oko koronavirusa. U Kini već vidimo dronove koji nadlijeću obične građane i provjeravaju nose li maske. Od istih se očekuje da skinu software na mobilne telefone kako bi ih se lakše pratilo i kontroliralo.

Vjerojatno će slične mjere početi primjenjivati i ostale zemlje svijeta. U vremenu pisanja ovog teksta, WHO je proglasila stanje globalne pandemije. Takvo stanje označava da je određena zaraza prijetnja za cijeli svijet i da postoji realnost od brzog širenja u svim smjerovima i na svim kontinentima. Dosada je zaraženo nešto više od 122.000 ljudi od kojih je gotovo 4.000 umrlo.

Mjere opreza, kako sam naveo, definitivno treba poduzeti. S druge strane, neosporivo je da postoji veliki nesrazmjer u reakcijama pojedinih država sa dosadašnjim posljedicama koje je virus izazvaoi koje mogu doslovno paralizirati društveni život i urušiti ekonomije, što bi onda bilo daleko gore od same situacije oko koronavirusa.

Da li se nešto “valja iza brda”, valja nam pričekati još malo…

Društvo ne bi trebalo doći u situaciju da se ne smije kritički propitkivati situacija oko koronavirusa i nerazmjernih i nelogičnih mjera koje već imaju katastrofalne posljedice za ekonomije i normalan društveni život – kao da je to sveta krava u koju se nesmije sumnjati.

NADAMO SE DA LIJEK NEĆE BITI GORI OD BOLESTI.

Saša Grgić – dipl. politolog
Glasnogovornik HRAST-a BiH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});