googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Prekomjeran unos šećera i soli – teme su o kojima treba jačati javnu svijest

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U projektu "Zdravo!" sudjelovalo je više od 2.000 sedmaša iz 30 osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine. Školarci su, kroz četiri školska sata, stekli znanje o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrana na tijelo, ali i savjete za praktičnu primjenu usvojenog znanja. Nakon edukacije njihovo je znanje unaprijeđeno za ukupno 14%. Zdravo! je projekt koji su zajedno realizirali Atletski savez Bosne i Hercegovine i kompanija Nestlé. Cilj je stvoriti svijest o važnosti zdravih životnih navika kod djece, a koje su ključne za prevenciju pretilosti i prekomjerne težine i s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

Zdravo kup_1

U sklopu projekta provedeno je istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika sedmih razreda, koje je u ovoj sezoni pokazalo da 79 % djece zna da su integralne žitarice bolje od obrađenih jer nisu oljuštene, pa samim tim sadrže više vitamina, minerala i vlakana. Također, 77 % učenika odgovorilo je da tanjir pravilne prehrane treba da sadrži voće, povrće, žitarice, proteine, mlijeko, vodu i masti, dok 75 % djece zna da se najviše energije troši prilikom trčanja. Isti postotak učenika anoreksiju prepoznaje kao strah od debljanja u kojem osobe izbjegavaju hranu s ciljem gubljenja tjelesne mase. Najveći pomak u znanju, prilikom testiranja, djeca su pokazala u odgovorima na pitanje o glavnim izvorima energije 6% vs. 33%, potom o anoreksiji nervozi 52% vs. 75%, te o pravilnoj prehrani 58% vs. 77%.

Zdravo kup_3

,,Pod okriljem projekta Zdravo!, tijekom četiri sezone, više od 5.200 učenika iz cijele BiH imalo je benefite od edukacije. Profesori tjelesne kulture, koji provode projekt u školama, s nama dijele pozitivna iskustva i potvrđuju da je interes djece veliki.

S druge strane, istraživanja u sklopu projekta ukazala su na teme na kojima se trebamo više posvetiti, a koje su vezane za prekomjeran unos soli i šećera. Naime, najmanji broj učenika je, prilikom testiranja, dao točne odgovore na pitanja iz ove oblasti. Stoga je ključno zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora s ciljem pružanja podrške roditeljima u odgajanju zdravijih budućih generacija,”poručila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju – Nestlé Adriatic.

Zdravo kup_4

Najveći pomak u znanju ostvarili su učenici osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora, dok je nagradu za najbolji kreativni rad dobila osnovna škola “Kiseljak 2” iz Zabrđa. Najuspješnija u sportskom dijelu projekta „Zdravo!“ bila je osnovna škola “Sokolac“ iz Sokoca. Najbolji mladi atletičari bili su Katarina Lemez, koja se natjecala u disciplini trčanje na 800 metara, te natjecatelj u skoku udalj, Pavle Čeranić. Ovaj projekt dio je globalne Nestlé Helthy Kids (Zdrava djeca), koji se provodi i u Hrvatskoj i Srbiji. Promatrano na uzorku, najopsežniji je takve vrste u regijii, a njegovu važnost prepoznali su Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS te Amel Tuka, jedan od najboljih svjetskih atletičara.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});