googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: UNSPLASH/JENNY UEBERBERG

Jedna stvar kod pijenja kave predstavlja veliki problem: ‘Većina to radi, a nije nimalo zdravo’

Autor: Dragan Marić

Kava je definitivno omiljeni napitak diljem svijeta, i za mnoge je početak dana nezamisliv bez šalice ovog aromatičnog pića. Nije samo kofein taj koji nas diže iz kreveta – ovaj napitak donosi i brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da konzumacija tri do četiri šalice instant kave dnevno može smanjiti rizik od različitih zdravstvenih problema.

Prvo, srce će vam biti zahvalno. Studije su pokazale da umjerena konzumacija kave može smanjiti rizik od bolesti srca. To može biti zbog antioksidanata koji se nalaze u kavi, a koji pomažu u zaštiti srca.

Osim toga, kava može biti saveznik u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija kave može smanjiti rizik od razvoja ove bolesti. Čini se da kava ima pozitivan utjecaj na osjetljivost na inzulin, što je ključno za regulaciju razine šećera u krvi.

Buđenje uz finu, zagrijanu šalicu kave postalo je jutarnji ritual koji mnogi vole diljem svijeta. No, je li ispijanje tog napitka s kofeinom odmah nakon što se probudite stvarno najbolji izbor za vaš trbuh, ali i mozak.

 

Ako ste navikli piti kavu odmah nakon buđenja, na prazan želudac, možda biste trebali razmisliti o tome kada pijete svoj omiljeni napitak kako biste izbjegli moguće nelagode u trbuhu, kao i dodatni stres, piše Aol.

Unsplash

Slušajte svoje tijelo

Prema riječima Christine Manian, diplomirane nutricionistice, konzumacija kave može potaknuti proizvodnju želučane kiseline, što može rezultirati različitim želučanim tegobama ili čak refluksom kiseline, poznatijim kao žgaravica. Također, kava može potaknuti proizvodnju kortizola, hormona stresa u tijelu. Iako je određena razina kortizola važna za regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka i metabolizma, pretjerane količine tijekom dugog vremenskog razdoblja mogu dovesti do problema poput hipertenzije, nereguliranih razina šećera u krvi i čak gubitka gustoće kostiju.

Ovo nije idealno, posebno ako je jutro već stresno vrijeme za vas. Oni koji rano ustaju mogu osjetiti opuštenost u zoru, ali također mogu primijetiti da ispijanje kave prije doručka može izazvati nelagodu. Ipak, Manian ističe da mnogi ljudi koji prvi put piju kavu ne osjećaju nervozu ili simptome povezane s gastrointestinalnim traktom, pa je važno slušati svoje tijelo.

Bez obzira na to, preporučuje se da, čak i ako niste baš spremni za doručak, uz kavu uzmete mali zalogaj hrane. Ovo pomaže u neutralizaciji želučane kiseline koju stvara kava i priprema probavni sustav za unos hrane. Dok okus i miris kave mogu biti ono što vas motivira da se dignete iz kreveta ujutro, kava također može biti korisna za započinjanje dana, bez obzira na to jeste li nešto prethodno pojeli. Kava je dokazano povezana s povećanjem koncentracije, a Manian nije primijetila da se to mijenja ovisno o tome jeste li jeli prije ispijanja kave ili ne.

Ilustracija: Pixabay

Crna kava poželjnija opcija

Ipak, najveći utjecaj na vašu energiju bit će ako koristite zaslađivač u kavi, što može dovesti do naglog skoka razine šećera u krvi, koji se kasnije može srušiti i ostaviti vas osjećajem umora nakon prve šalice. Ako volite slatki okus, također možete potražiti kavu s prirodnim notama okusa, poput kave s notama karamele, čokolade ili meda, što može smanjiti potrebu za dodatnim zaslađivačem. Uz to, Manian predlaže da, ako pijete kavu na prazan želudac, to učinite s malim obrokom koji sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti. To može učiniti zaslađivač manje štetnim za vaše tijelo.

Ako želite postići optimalno zdravlje kroz svoju jutarnju rutinu ispijanja kave, Manian preporučuje da je crna kava poželjnija opcija, ali da su nemasni mliječni proizvodi ili alternativni mliječni proizvodi također sasvim u redu. Što se tiče zaslađivača, med ili javorov sirup pružit će više koristi od običnog šećera, s obzirom na to da imaju protuupalna svojstva.

Poznati neurolog otkrio je kada biste trajno trebali prestati piti alkohol: Granica je zanimljiva

Bez obzira na izbor, svi ti zaslađivači uzrokuju skokove razine šećera u krvi. Iako postoje i alternativni zaslađivači poput aspartama, Manian savjetuje da ih izbjegavate zbog negativnih utjecaja na zdravlje. Na kraju, Manian savjetuje da je ispijanje kave na prazan želudac individualna odluka, ali bi bilo pametno uzeti nešto hrane uz prvu šalicu, ako je to moguće. Najbolje je isprobati i vidjeti kako se osjećate.

 

Autor: Dragan Marić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});