googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Poništen postupak nabavke za usluge patohistologije zbog “dokazivih razloga”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Netransparentni i nezakoniti postupci javnih nabavki na dnevnoj bazi doprinose sve većoj korupciji u ovoj oblasti. Jedan od takvih primjera je zasigurno i poništenje postupka nabavke za usluge patohistologije od strane v.d direktora Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš. V. d. direktora Sead Bašić je, poništenjem tendera bez valjanog razloga prekršio Zakon o javnim nabavkama i zloupotrijebio položaj.

Nakon raspisivanja tendera, a na osnovu zapisnika o otvaranju ponuda za usluge patohistologije za Opću bolnicu Sarajevo, od 11. 4. 2016. godine pristigle su dvije ponude. Jedna od Medicinskog fakulteta Sarajevo sa ponudom vrijednom 385 tisuća maraka. Druga na listi, sa ponudom skupljom za 95 tisuća maraka, bila je Privatna zdravstvena ustanova Moja klinika Sarajevo, čiji je vlasnik Emir Talirević. Doktor Talirević, koji je ranije surađivao s bivšom direktoricom Opće bolnice Sebijom Izetbegović, svoju privatnu kliniku smjestio je upravo u prostorije ove javne zdravstvene ustanove. Nakon što je postao podstanar u bolnici kojom je rukovodila Izetbegovićeva, Talirević je od iste bolnice redovno dobijao poslove patohistologije.

Nakon neuspjelog pokušaja opstrukcija i slanja inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove na Medicinski fakultet, kako bi se, kao najpovoljniji ponuđač diskreditirali, čelnici Opće bolnice su odlučili da postupak javne nabavke – ponište. U Odluci o poništenju nabavke navodi se obrazloženje prema članu 69. stav (3) ZJN-a da se postupak poništava zbog dokazivih razloga koji su izvan nadzora ugovornog tijela i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabave.

Otkazivanje postupka na ovakav način može da se desi samo u rijetkim slučajevima, jer u vrlo malom broju slučajeva ugovorni organ nije mogao predvidjeti da se nešto može desiti, a naročito da se to ne može dovesti u vezu sa samim ugovornim organom. Iz tog razloga u praksi ovakav način okončanja javne nabavke se najviše zloupotrebljava.

Ugovorni organi pokušavaju da dobiju na vremenu da bi u ponovljenoj nabavci bolje prilagodili nabavku protežiranom ponuđaču ili da bi nastavili suradnju s aktualnim dobavljačem produžujući mu ugovor (često su protežirani ponuđač i aktualni dobavljač ustvari isti privredni subjekt – u ovom slučaju Moja klinika, doktora Talirevića). Također, članom 70. stav (4) ZJN-a propisano je da odluka o poništenju između ostalog sadrži i „detaljno obrazloženje poništenja“, što u konkretnom slučaju nije ispoštovano.

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT ovom prilikom apelira na nadležne institucije, prvenstveno na nadležna istražna tijela i tužiteljstva, da u okviru svojih nadležnosti ispitaju uočene nepravilnosti u tijeku provođenja javnih nabavki u Općoj bolnici dr. Abdulah Nakaš, Sarajevo, te spriječe kršenje procedura i dodjeljivanje ugovora na osnovu protežiranih prijateljstava.

Mreža ACCOUNT stoji na raspolaganju za dostavu dokumentacije koja dokazuje neregularnosti.

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});