googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Što kad preopteretite mozak: Izgleda da masovna informiranost ima svoju tamnu stranu

Autor: Dnevno.ba

Prema recentnim istraživanjima, proces dugotrajnog pamećenja ima svoje posljedice. Naime, svaka nova memorija izaziva svojevrsnu upalu i mogu te oštećenje DNK u nerurološkim stanicama.

Znanstvenici su objasnili kako se proces pamćenja zbiva u hipokampusu, dijelu mozga koji služi za pohranjivanje dugoročne i kratkoročne memorije. “Upala moždanih neurona obično se smatra nečim lošim jer može dovesti do neuroloških problema poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti”, kazala je neuroznanstvenica Jelena Radulović s medicinskog fakulteta u New Yorku, prenosi Science Alert.

Nastavila je kako otkrića sugeriraju da je upala nekih neurona u području hipokampusa ključna za stvaranje dugotrajnih sjećanja. Naime, stručnjaci su kratkim i blagim elektrošokovima kod miševa potaknuli epizodno pamćenje, a analiza neurona hipokampusa otkrila je aktivaciju gena na putu TLR9 koji je važan za indikaciju upalnog procesa.

Unsplash

Vrijedno otkriće

Taj je put bio aktiviran u određenom dijelu neuronskih stanica, na kojima je potom utvrđeno oštećenje DNK. Upalni proces trajao je tjedan dana, a neuroni u kojima se pohranjuje pamćenje postali su otporniji na izvanjske sile.

Istodobno, nove memorije ostale su trajno zaštićene od izvanjaskih smetnji. Pretpostavlja se kako se sličan proces zbiva i u ljudskom mozgu.

Poznati neurolog otkrio je kada biste trajno trebali prestati piti alkohol: Granica je zanimljiva

Radulović je navela kako je to otkriće vrijedno pažnje jer smo neprestano izloženi novim informacijama, dok neuroni koji kodiraju sjećanja moraju sačuvati informacije koje su već stekli i ne smiju ih ometati novi unosi. Također, kad se lijekovima blokirao upalni put TKR9 životinje nisu više pametile elektrošokove, ali je odsutnost TLR9 isto dovela do oštećenja DNK.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});