googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sumnja na koronavirus u Vinkovcima, u Splitu nalaz negativan

Autor: HTV

VINKOVCI - Nakon što je utvrđeno da dvojica pacijenata iz Đakova i Splita nisu zaražena koronavirusom, pojavila se sumnja na dva slučaja zaraze u Vinkovcima.

Riječ je o dvoje ljudi koji su se nedavno vratili iz Kine i kod kojih su se pojavili simptomi koji upućuju na potencijalnu zarazu koronavirusom. Hospitalizirani su u Općoj i županijskoj bolnici u Vinkovcima. Pacijenti su trenutačno u izolaciji, a uzorci su poslani na testiranje u Zagreb.

– Možemo reći da smo primili dvije mlađe osobe koje su stigle u subotu iz Kine gdje rade. Jedan pacijent ima simptom povišene temperature, a drugi respiratorne simptome. S obzirom na preporuku Ministarstva zdravstva i sve mjere koje poduzimamo vezano uz infekciju koronavirusa, zaprimili smo ih u bolnicu. Izuzeli smo uzorke i poslali ih u Kliniku za infektivne bolesti u Zagreb. Čekamo potvrdu radi li se o infekciji koronavirusom ili ne. Po kliničkoj slici prije bi rekli ne nego da, ali čekat ćemo rezultate, izvijestio je ravnatelj vinkovačke bolnice dr. med. spec. Krunoslav Šporčić.

Zdravstveno stanje muške osobe koja je od nedjelje u izolaciji u KBC-u Split zbog sumnje na koronavirus je stabilno. Stigao je i konačni laboratorijski nalaz briseva iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” i on je negativan na koronavirus.

Istaknuli su kako je sve pod kontrolom, pacijent je stabilno, imao je blagu respiratornu infekciju i do daljnjega ostaje u izolaciji.

Također navode kako su u kontaktu s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva te da se u zbrinjavanju poštuju svi propisani protokoli.

I Đakovčani mogu mirno spavati, njihov sugrađanin nema koronavirus i pušten je kući jer je inkubacijsko vrijeme završilo. Muškarac koji se prije deset dana vratio iz Kine – nije zaražen. Zbog sumnje na koronavirus bio je izoliran u osječkoj bolnici. Rezultati testiranja na koronavirus negativni su, ali je nalaz poslan u Berlin na dodatnu provjeru.

U Zagreb se vratila studentica Anamarija Matošek, koja je kineski grad Wuhan, epicentar zaraze, napustila prije 12 dana. Prije slijetanja zrakoplova s kojim je ona došla, ministar zdravstva provjerio je kako funkcioniraju sve službe u Zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

U RH nema zaraženih koronavirusom, ali se trenira spremnost

U Hrvatskoj trenutačno nema zaraženih koronavirusom, koji se sve brže širi svijetom. No mjerodavne službe u čitavoj državi sljedećih će dana uvježbavati simulaciju prihvata zaraženih koronavirusom da bi ga, ako se zaista pojavi, dočekali potpuno spremni.

Premijer Andrej Plenković kazao je da se rade planovi na razini Europske unije te da su u tijeku s onim što se zbiva u Kini.

U karantenu u odmaralištu kod Marseillea sletio je zrakoplov s 250 Europljana evakuiranih iz Kine. Među njima je i četvero hrvatskih državljana. U izolaciji će provesti dva tjedna.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u Bruxellesu. Tijekom dana održani su radni sastanci na kojima je glavna tema bila organizacija preventive i zaštite građana u zemljama Europske unije od ugroze koronavirusa.

Ministar Beroš sastao se s povjernicom za zdravstvo Stellom Kyriakides i povjerenikom za krizna stanja Janezom Lenarčićem. Rekao je da za sada nema potrebe organizirati izvanredni ministarski sastanak zbog koronavirusa.

– Ono što je izvjesno je da moramo iz sata u sat, iz dana u dan pratiti situaciju, pogotovo u Europi. Tu smo da kao predsjedavajući pokažemo odgovornost i one mehanizme koji su nam dostupni u okviru Europskih institucija, rekao je Beroš.

Autor: HTV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});