googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Anto Šimić Čiko

VIDEO (FOTO): U Tuzli obilježen Međunarodni dan epilepsije, “Ljubičasti dan” ili “Dan ljubičaste vrpce”

Autor: Anto Šimić Čiko

TUZLA - Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije - Akcija Purple Day (Ljubičasti dan) obilježava se 26. ožujka. Pokrenula ju je Cassidy Megan 2008. godine uz pomoć Nacionalne organizacije za epilepsiju, a s ciljem jačanja svijesti javnosti o toj bolesti.

Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti – povremeni poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog prekomjernog i nepravilnog izbijanja živčanih impulsa u mozgu, u pravilu praćen abnormalnostima u elektroencefalogramu. Smatra se da u svijetu više od 50 milijuna ljudi boluje od epilepsije koja je još uvijek nedovoljno poznata. U Europi od epilepsije boluje šest milijuna ljudi, a svake se godine dijagnosticira 300.000 novih slučajeva bolesti.

Uz pravilno liječenje najčešće kronične neurološke bolesti do 70% osoba s epilepsijom uopće ne bi imalo napadaje, a 40% oboljelih u Europi ne prima takvo liječenje. Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se klinički očituje napadajima. Oni se pojavljuju u različitim vremenskim razmacima, a najčešće se mogu prepoznati po karakterističnim simptomima. Posebne vrste nepravilnosti u radu moždanih stanica koje dovode do epileptičkih napadaja mogu se utvrditi EEG-om. Osim EEG-a, dijagnoza se postavlja i na temelju simptoma napadaja.

Picture 023

Epilepsija remeti sve aspekte života i lako može postati fizička, psihička i socijalna poteškoća pojedincima i njihovim obiteljima. Zbog toga je Europska unija krajem 2011. godine usvojila Deklaraciju o epilepsiji, kako bi se podigla svijest javnosti, ali i osigurao novac za istraživanja ove relativno česte bolesti. Troškovi epilepsije koji se na razini Europske unije penju do 20 milijardi eura godišnje, razlog su da se ovom bolešću medicinska znanost bavi više. Osobe s epilepsijom izložene su stigmatizaciji i predrasudama: čak 40% djece s epilepsijom ima probleme u školi zbog nerazumijevanja za bolest, a stopa nezaposlenosti među osobama s epilepsijom u Europi je i dalje visoka. Na europskoj razini potiču se istraživanja i inovacije u području prevencije, rane dijagnoze i liječenja epilepsije, a ovoj se bolesti daje prioritet kao teškoj bolesti koja diljem Europe predstavlja veliko breme.

Kako bi se uklonila stigmatizacija bolesnika s epilepsijom, u svijetu su pokrenute brojne akcije. Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je i globalnu kampanju za borbu protiv epilepsije pod nazivom “Izađimo iz sjene” u suradnji s Međunarodnom ligom za borbu protiv epilepsije i Međunarodnim uredom za epilepsiju. Kampanja usmjerena prema zakonodavcima, zdravstvenim djelatnicima, nevladinim organizacijama i čitavoj javnosti u cilju destigmatizacije epilepsije, podizanja svijesti o toj bolesti i pokretanja različitih obrazovnih programa s ciljem razumijevanja bolesti. Obilježava se i Međunarodni dan epilepsije nazvan “Ljubičasti dan” ili “Dan ljubičaste vrpce”.

„Povodom ljubičastog dana ili dana ljubičaste vrpce“, Udruženje građana (UG) „Majke hendikepirane djece“ TK-a Tuzla je u svom Dnevnom centru organiziralo druženje s Udruženjem osoba i djece sa smetnjama u razvoju “Malo srce” iz Tuzle, kada su učesnici druženja mogli izraziti svoje sposobnosti u crtanju, bojanju i drugim kreativnim aktivnostima, što im pričinjavalo veliko zadovoljstvo.

Picture 007

U otklanjanju stigmatizacije bolesnika s epilepsijom, ispred UG „Majke hendikepirane djece“ TK-a Tuzla je uzela učešće predsjednica Upravnog Odbora (UO) Prof. dr. Ruža Tomić – Univerzitetski profesor, kada je između ostaloga prisutnima naglasila:

„Dajem Vam do znanja da ćete se od danas češće družiti, što se nadam da će Vam biti veoma interesantno i lijepo, te ćete imati više prilike razmjenjivati Vaša iskustva, igre, crtate, slikate i izražavate na drugi način Vaše kreativne sposobnosti. Naglašavam, danas je dan protiv epilepsije. Poznato Vam je da golemi broj djece i mladih boluje od ove bolesti, te ćemo Vas ujedno danas upoznati o načinima pružanja prve pomoći unesrećenima“.

Na upit kako pomoći svome drugu ili nekome drugom u epi napadu, Marinko Čolić iz UG „Majke hendikepirane djece“ TK-a Tuzla podsjeća: “Jedne prilike kada je ovdje naš drug Mirza dobio epi napad, odmah sam pozvao čika Adila i tetu Nerminu, položili su ga na bok, ispružili mu noge, jednu ruku savili i pridržavali glavu da ju ne povrijedi, što mi dalo do znanja kako pomoći unesrećenome”.

Enisa Šehić, koordinator Udruženja „Malo srce“ Tuzla naglašava:

„Udruženje djece i osoba sa smetnjama u razvoju „Malo srce“ je formirano 2013 godine, relativno mlado, neiskusno, zbog čega smo danas na “Ljubičasti dan” ili “Dan ljubičaste vrpce”. Došli u Udruženje „Majke hendikepirane djece“ TK-a Tuzla, odnosno, gospođe Sajde, najstarijem BH Udrženju koje se odvažilo dati podršku majkama koje imaju poteškoće u odgoju i obrazovanju djece i mladih sa smetnjama u razvoju. Njihovo je iskustvo nemjerljivo, a nama itekako potrebno. Potrebne su nam podrške u kreativnim radionicama koje možemo koristiti zahvaljujući gospođi Sajdi. Neizmjerno smo sretni zajedno s našim korisnicima, zbog čega smo i došli podržati jedni druge“.

Druženje je proteklo u prijateljskom ozračju uz crtanje, pletenje, bojanje, igre i drugim aktivnostima, čemu bi se trebale pridružiti i ostale organizacije ovakve djelatnosti, što bi svakako doprinijelo uspješnijem rješavanju ove Društveno zapostavljene populacije.

Autor: Anto Šimić Čiko
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});