fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Lewis Hamilton pobjednik VN SAD-a!

Autor: Gp1

AUSTIN - Lewis Hamilton u Mercedesu pobjednik je Velike nagrade SAD-a! Njegov momčadski kolega i vodeći vozač u ukupnom poretku, Nico Rosberg, uzeo je drugo mjesto, a posljednja stepenica postolja pripala je Red Bullovom Danielu Ricciardu.

Četvrto mjesto pripalo je Ferrarijevom Sebastianu Vettelu, a loš rezultat iz jučerašnjih kvalifikacija popravio je Fernando Alonso koji je svoj McLaren dovezao do petog mjesta. Sjajan rezultat je za svoj Toro Rosso ostvario Carlos Sainz šestim mjestom. Sedmo mjesto pripalo je Williamsovom Felipeu Massi, a krug osvajača bodova zatvaraju Sergio Perez, Jenson Button i Romain Grosjean.

Hamilton i Rosberg na startu utrke u Austinu nisu imali problema sa startom. Štoviše, lijepo su se odvojili od Red Bullovih vozača, ali je ipak Hamilton zadržao svoju poziciju ispred Rosberga. No, nakon prvog zavoja se Ricciardo uspio probiti na drugo mjesto. U međuvremenu je i Kimi Raikkonen uspio proći ispred Maxa Verstappena.

Nico Hulkenberg i Valtteri Bottas su u prvom zavoju imali incident. Nijemac je prvo udario u Vettelov Ferrari te je potom udario u Finca. Bottas je morao u boks zbog puknuća gume, a Hulkenberg je morao odustati iz utrke zbog velikih oštećenja na bolidu.

Prvi ulasci u boks krenuli su već u osmom krugu. Raikkonen i Ricciardo su ušli po set supersofta, a već u idućem krugu je po mekane gume otišao Verstappen. U međuvremenu su se u Mercedesu odlučili razdvojiti strategije. Rosberg je u 10. krugu uzeo svježi setmediuma, a Hamilton je krug kasnije prešao na soft.

17. krug nije bio najsjajniji za domaće navijače. Jedan od vozača domaće momčadi, Esteban Gutierrez, kretao se jako sporo te je na kraju morao odustati.

U tom periodu je Verstappen počeo na bržim gumama pritiskati Rosberga te je čak ušao Nijemcu u DRS zonu. Međutim, Rosberg je brzo reagirao te je on počeo pritiskati Ricciarda ispred sebe.

Od 25. kruga kreće ponovni ulazak u boks. Raikkonen je ponovno prešao na supermekane gume, a Ricciardo je prešao na srednje tvrde. Tada stvari nisu krenule dobro po Verstappena koji je ušao u boks, ali nije bio pozvan. Mehaničari su brzo istrčali, ali zaustavljanje je već do tog trenutka trajalo predugo.

Međutim, tu muke nisu stale za mladog Nizozemca. Samo dva kruga poslije ga je izdala njegova pogonska jedinica iz koje se čuo čudan zvuk te je Verstappen morao parkirati svoj bolid.

Na snagu je tada stupio Virtualni sigurnosni automobil pa su vozači tu priliku odlučili iskoristiti kako bi odradili posljednja zaustavljanja u boksu. Vettel, Hamilton i Rosberg su u 32. krugu prešli na srednje tvrde gume.

U 39. krugu u boks je otišao i Raikkonen. Mehaničari su na njegov bolid montirali soft gume, ali je Finac zaustavio svoj bolid na izlasku iz bokseva. Tada je postalo jasno da jedan kotač na njegovom bolidu (stražnji desni) nije pričvršćen te je Raikkonen vratio svoj bolid u boks čime je njegova utrka bila završena. Suci utrke su odlučili pobliže istražiti taj incident nakon utrke.

Nekoliko krugova prije kraja su Alonso i Massa počeli sustizati Sainza. Alonso je krenuo u pretjecanje Masse te su imali dodir koji će suci istražiti nakon utrke. Alonso je krug prije kraja uspio prestići i Sainza, a Massi je u međuvremenu javljeno da ima probušenu prednju lijevu gumu.

U tom periodu je Lewis Hamilton mirno kraju priveo taktički odmjerenu utrku te je ugrabio još jednu pobjedu.

POREDAK:
1 Hamilton Mercedes 56
2 Rosberg Mercedes 56 + 0:04.520
3 Ricciardo Red Bull 56 + 0:19.692
4 Vettel Ferrari 56 + 0:43.134
5 Alonso McLaren 56 +1:33.953
6 Sainz Toro Rosso 56 +1:36.124
7 Massa Williams 55 + 1 Lap
8 Perez Force India 55 + 1 Lap
9 Button McLaren 55 + 1 Lap
10 Grosjean Haas 55 + 1 Lap
11 Magnussen Renault 55 + 1 Lap
12 Kvyat Toro Rosso 55 + 1 Lap
13 Palmer Renault 55 + 1 Lap
14 Ericsson Sauber 55 + 1 Lap
15 Nasr Sauber 55 + 1 Lap
16 Bottas Williams 55 + 1 Lap
17 Wehrlein Manor 55 + 1 Lap
18 Ocon Manor 54 + 2 Laps
Raikkonen Ferrari – Loose Wheel
Verstappen Red Bull – Engine
Gutierrez Haas – Brakes
Hulkenberg Force India – Accident Damage

Autor: Gp1
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});