fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija

Objavljen novi Pravilnik o CEMT dozvolama

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izdalo je novi Pravilnik o CEMT dozvolama kojim se propisuje način utvrđivanja godišnjeg kontingenta multilateralnih dozvola za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta domaćim prijevoznicima, odnosno CEMT dozvole, njihova raspodjela, korištenje, povlačenje, kao i povrat.

Novi Pravilnik o CEMT dozvolama je usklađen s Vodičem Međunarodnog prometnog foruma (ITF) o korištenju multilateralnih kvota CEMT dozvola. Jedna od bitnih novih karakteristika Pravilnika odnosi se na bodovanje prijevoznika koji sudjeluju u postupku raspodjele CEMT dozvola.

Naime, prema Pravilniku koji je stupio na snagu, pored ostalog, bodovanje prijevoznika se vrši na osnovu kvalitete i nosivosti voznog parka, kao i broja zaposlenih vozača, dok će se dodatni kriteriji za bodovanje primjenjivati od 1. januara 2020. godine.

Pravilnikom o CEMT dozvolama pooštrene su kontrole iskorištenosti dozvola koje će se vršiti u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine. U slučaju da dozvole ne budu iskorištene, iste će biti oduzete.

Također, predviđene su strožije mjere za prijevoznike koji ne koriste CEMT dozvole u skladu sa pravilima CEMT-a propisanim Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, te samim Pravilnikom kao osnovnim podzakonskim aktom.

Ministarstvo će i dalje nastaviti poduzimati aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta bh. prijevoznicima.

Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku BiH“ broj 52/17, 5. srpnja 2017. godine, a stupio je na snagu dan nakon objavljivanja.

Detalje o Pravilniku možete pronaći na sljedećem linku: http://mkt.gov.ba/dokumenti/transport/cestovni_transport/cemt/default.aspx?id=5881&langTag=bs-BA.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});