fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Počinje gigantski proces protiv Volkswagena

Autor: Fena

Pred Višim zemaljskim sudom u Braunschweigu u ponedjeljak započinje proces protiv automobilskog koncerna Volkswagen u kojem dioničari traže odštetu zbog pada vrijednosti dionica.

Dioničari Volkswagenu predbacuju da je predugo čekao s iznošenjem istine o skandalu s manipuliranjem ispušnim plinovima kod dizelskih motora čime su dioničari izgubili milijarde.

U procesu dioničari od VW-a traže ukupno isplatu odštete u visini od 9 milijardi eura. U tzv. presedanskom sudskom postupku u ime oštećenih dioničara pojavljuje se investicijski fond Deka.

Nakon izbijanja skandala s dizelskim motorima Volkswagena u rujnu 2015., dionice ovog koncerna su izgubile polovinu vrijednosti.

U procesu bi se trebalo pokazati je li vrh Volkswagena znao za manipulacije i prije nego je krajem rujna 2015. izbio skandal.

Koncern se brani tvrdnjom da su o manipulacijama dizelskih motora znali samo menadžeri na nižim vodećim položajima dok upravni odbor nije znao ništa do objave Američkog državnog ureda za zaštitu okoliša koji je i otkrio manipulacije motora.

Uprava isto tako tvrdi da je dioničarima odmah nakon izbijanja skandala poslala upozorenje.

Proces bi trebao trajati do sljedeće godine a zbog velikog zanimanja glavna rasprava će se voditi u dvorani gradske vijećnice, javlja Hina.

Dosad je Volkswagen skandal s manipulacijom motora na dizelski pogon stajao preko 27 milijardi eura u što su uključene kazne, odštete i pravni troškovi.

U SAD-u je Volkswagen već osuđen za prijevaru i ometanje sudstva a osmorica bivših i sadašnjih čelnih ljudi koncerna je optuženo, između ostalog, i za prijevaru i „zavjeru“. Dva inženjera VW-a su već osuđena.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});