fbpx

Hoće li i crkva darivati sa 500 KM svako novorođeno dijete u Hercegovini?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Grad Široki Brijeg je nedavno donio odluku o doniranju iznosa od 500 KM za svako novorođenče, a sve s ciljem da bi se podigao natalitet, koji je i u ovom mjestu poput većine ostalih hercegovačkih sve lošiji i porazniji.

Na prvi pogled lijep iznos, ali s obzirom na troškove koji čekaju roditelje pri rođenju djeteta to zapravo dođe kao jedna dobra privremena “zakrpa”, ako ništa da se nadoknadi ono što ide za “čašćenje” doktora koji je obavio porod, eventualno za susretljivost i drugog medicinskog osoblja, zatim za čašćenje onoga tko je donio muštuluk (ako je recimo otac na privremenom radu u Njemačkoj ili negdje drugdje vani), a isto tako i za “čašćenje” crkve prigodom krštenja djeteta, jer po starom dobrom narodnom/fratarskom običaju u Hercegovinu i to vas dođe 100 KM! Neke od darovatelja pročitaju s oltara, neke i nisu, pa ovima koje pročitaju to dođe i kao nekakva reklama, međutim od reklama se u ovom slučaju ne živi.

Znajući koliko je teška materijalna situacija kod većine roditelja jedan hercegovački franjevac ovih dana se odlučio na nesvakidašnji korak i podnio je prijedlog svojim starješinama da se i oni vode primjerom širokobrijeških gradskih otaca, pa umjesto što su do sada “jamljali” od roditelja za krštenje djeteta predlaže da ih ubuduće daruju, također zbog povećanja nataliteta, jer kako je krenulo zadnjih godina za kojih 20-30 godina u Hercegovini fratrima više neće imati ko’ davati.

On predlaže da i crkva svaku obitelj s novorođenčetom daruje iznosom od 500 KM, jer kako kaže za njihov proračun to nije pretjerano velik izdatak, a roditeljima bi i pomoć s njihove strane i više nego dobro došla. Ime toga svećenika je poznato redakciji našega portala, no on ne želi medijsku pozornost i stoga nas je zamolio za anonimnost, ali kako su se pojedina njegova braća “sticala” na ovakav prijedlog želio je da i šira javnost zna za ovakvo nešto, odnosno da se potakne crkveni vrh u Hercegovini, prvenstveno biskup, te provincijal, jer vjeruje kako i crkva treba konkretnim primjerima poticati povećanje nataliteta, a ne samo “ispraznim” pričama budući da je narod u Hercegovini postao svjestan situacije i napokon dolazi do saznanja kako se od “šupljaka” ne živi.

Hoće li ovakav prijedlog biti prihvaćen znat će se kroz par mjeseci. No, ako mogu županija i lokalna vlast izdvajati jednokratne pomoći za svoje građane valjda bi nešto slično mogla i crkva učiniti prema svojoj vjerničkoj zajednici, jer kako sami često kažu – ako druge darivate vratit će vam se!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI