fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izetbegović i Čović se oglušili o Ivanićev zahtjev za deložaciju Čavare i potpredsjednika FBiH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović u potpunosti su ignorirali zahtjev Mladena Ivanića kojim je traženo da se iz zgrade Predsjedništva BiH isele ured predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) i potpredsjednika Melike Mahmutbegović (SDA) i Milana Dunovića (DF), saznaje Klix.ba.

Generalni tajnik Predsjedništva BiH dostavio je svim kabinetima članova Predsjedništva BiH zahtjev koji je uputio predsjedavajući Ivanić, a u kojem se traži deložacija ureda čelnika FBiH zbog ilegalnog boravka u zgradi državnog Predsjedništva.

Uredi Izetbegovića i Čovića u potpunosti su ignorirali zahtjev Ivanića koji je upućen krajem prošle godine, pri tome omogućavajući svojim stranačkim kolegama da i dalje borave u zgradi Predsjedništva BiH.

Ivanić je u pismu tražio od generalnog tajnika Predsjedništva BiH Borisa Buhe da poduzme neophodne mjere kako bi kabineti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH bili što prije iseljeni.

On je Tajništvo podsjetio da je Predsjedništvo BiH 20. lipnja 2016. godine zaprimilo dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH.

“Podsjetit ću Vas također da Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku niti odobrilo produženje boravka te da zato od 12. srpnja 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH”, napisao je Ivanić.

Kako neslužbeno saznaje Klix.ba, uredi čelnika Federacije BiH jedan su od glavnih razloga što državna institucija nema adekvatnu salu za medije koja im je prijeko potrebna zbog čestih sastanaka sa stranim dužnosnicima.

Ivanić je u ranijem zahtjevu napisao da su razlozi zbog kojih je potrebno da uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH napuste zgradu Predsjedništva BiH mnogobrojni.

“Prvenstveno, smatram da prisustvo institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH narušava neutralnost prostorija zajedničkih institucija. U ovom trenutku te prostorije koriste samo institucije FBiH, dok institucije Republike Srpske nemaju prava na isto, što je neupitno diskriminirajuće”, ističe Ivanić.

Dodao je kako je, s obzirom na to da više ne postoji pravni osnovu za boravak institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, potrebno zaštititi instituciju Predsjedništva BiH zbog mogućnosti pravnih posljedica bespravnog boravka.

“I na kraju, ali ne manje važno, želim istaknuti sigurnosni razlog, jer nisam siguran da službe zadužene za vanjske i unutrašnje osiguranje zgrade Predsjedništva BiH trenutno mogu učinkovito kontrolirati ulazak i kretanje osoba u prostorijama koje koristi FBiH”, zaključio je Ivanić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});