fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ko i zašto širi priče o atentatima: “Iza plana ubojstva Mektića ne stoje naivni likovi, Dodik to zna”

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - Kako se broj dana do održavanja izbora u Bosni i Hercegovini smanjuje, paralelno raste broj osujećenih, nerealiziranih ili najavljenih atentata na ambiciozne kandidate za oktobarske izbore. Izuzetak od tog nepisanog pravila, naravno, nije ni tekuća godina, u kojoj smo već dobili nekoliko “preživjelih” i potencijalnih meta koje plasiranjem informacija o atentatima nerijetko nastoje utjecati na popularnost koju (ne) uživaju u glasačkom tijelu.

Aleksandra Pandurević, Milorad Dodik, Predrag Ćeranić, Dragan Mektić, Fahrudin Radončić

Posljednja meta u nizu je neimenovani zvaničnik opozicije u entitetu Republika Srpska (RS), čiju je likvidaciju najavio portal Vesti. Istinska žrtva te likvidacije, pojasnili su na osnovu informacija “dobro obaviještenih izvora”, neće biti ubijeni zvaničnik opozicije već predsjednik RS-a Milorad Dodik, na kojeg će se “svaliti sva krivica” i na osnovu čega će se pokušati izazvati “ozbiljna sigurnosno-politička kriza” nakon što Dodik i njegova koalicija “osvoje apsolutnu vlast”.

– Eventualnim ubojstvom opozicionog političara iz RS-a nastala bi veoma ozbiljna sigurnosno-politička kriza, koju bi opozicija u RS-u maksimalno iskoristila uz potpunu medijsku propagandnu podršku prozapadnih medija. Uz to bi se pokrenuo općenarodni revolt protiv vlasti u RS-u organiziranjem demonstracija, koje bi u jednom momentu mogle preći u takozvani kontrolirani kaos. A poslije bi došlo do faze pet obavještajne operacije, koja podrazumijeva preuzimanju vlasti od strane opozicije – pojašnjavaju Vesti.

– Tu priču je prvi plasirao u svom autorskom tekstu Predrag Ćeranić i to kada sam ja spomenula “crne liste” koje pravi Milorad Dodik. Ćeranić je savjetnik u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova RS-a. On je napisao da mi podmećemo “crne liste” Miloradu Dodiku, kako bi, kad neko od nas nastrada, javnost smatrala da je kriv Dodik, a ne strane službe koje bi ga eventualno ubile. Ministar unutrašnjih poslova, koji tvrdi da su to političke priče i da nemaju uporište u realnosti, treba da pozove svog savjetnika da vidi što to on zna i u krajnjoj liniji, ako on izmišlja te priče, da se smijeni sa te pozicije. Ja ne vidim da je ministar unutrašnjih poslova i jedan od tih koraka uradio – kazala je u razgovoru za Faktor potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević.

Analize (ne)zavisnih analitičara i eksperata

Inicijatori ovog “paklenog plana” su, tvrde Vesti, američke i britanske službe, čije je namjere taj portal, uvjeravaju nas, u potpunosti ogolio. Skroman doprinos rasvjetljavanju zavjere Zapada dao je i bivši kontraobavještajac Ljuban Karan, koji je, iako u penziji, za Vesti savršeno precizno opisao namjere Zapada da destabilizira RS.

– Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS-a, se redovno oglašava i autor je spina o presijecanju RS-a kod Brčkog. Imate jednu čitavu plejadu Dodikovih plaćenika koje, kako bi se ovamo stekao utisak da iza nečeg stoji Srbija, on lijepo plati. Tako imate analitičare iz Srbije, vojne obavještajce iz Srbije. On na taj način ovamo spinuje javnost i želi da pošalje poruku kako Srbija stoji iza tih priča, što nema veze sa istinom. Mi smo čak našli portale na koje se vijesti postavljaju iz Banje Luke, a koji su na ekavici, koji su registrirani kao portali iz Srbije, koji u svom nazivu nose “Srbija”, a nemaju veze sa Srbijom. Iza njih stoji SNSD i preko takvih portala se također spinuju kojekakve nebulozne vijesti, a koje potom uredno prenesu Srna i RTRS – izjavila je Pandurević.

“Ekskluzivu” Vesti o namjerama Zapada je u razgovoru za taj medij potvrdio i Miroljub Jevtić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, koji je procijenio da su navedene aktivnosti poduzete jer “Zapadu smeta jak RS”.

– Zapad nikada nije odustao od ideje da muslimanima stvori državu na tlu Evrope – poentirao je Jevtić.

Kada u obzir uzmemo neskrivene simpatije koje Zapad gaji prema muslimanima i islamu, zaključak koji je beogradski profesor izvukao se nameće kao sasvim logičan.

Ovakve konstrukcije, pored toga što mame osmijeh na licu racionalnijih čitatelja, s druge strane devalviraju stvarnu opasnost od napada na zvaničnike.

– Ono što mene brine je što još uvijek nemamo epilog istrage o pripremama atentata na ministra Mektića. Prema informacijama sa kojima mi raspolažemo, to nisu baš naivni likovi. Bojim se da bi, s obzirom da Tužilaštvo nije izvršilo istragu, neko zaista mogao biti žrtva, da je nečiji život zaista ugrožen i da to predsjednik Dodik zna pa onda krivicu pokušava da prebaci na strane službe. To je vrlo opasno – zaključila je Pandurević.

Ne treba smetnuti sa uma i činjenicu da je aktualni predsjednik entiteta RS Milorad Dodik do danas, sudeći prema medijskim napisima i izjavama različitih eksperata i dobro obaviještenih izvora, preživio barem dvadesetak pokušaja atentata. Nesuđeni atentatori su, uvjeravao je svojevremeno javnost bivši direktor Policije RS-a Dragomir Andan, još 2006. godine namjeravali likvidirati Dodika. Kako je njegova politička moć rasla, rastao je i broj navodnih pokušaja atentata.

Informaciju o posljednjem pokušaju atentata na njega je plasirao uvijek pouzdani list Informer. U travnju prošle godine su Dodika u Donjoj Gradini spasili ruski obavještajci u suradnji sa srpskim kolegama, a organizator pokušaja bio je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić.

– Planirali su da se tokom Dodikovog govora izazovu neredi koji bi kulminirali velikim sukobima, a glavna meta je bio upravo Dodik, na koga bi neko pucao u tom metežu. U tu svrhu čak su u publiku infiltrirali tridesetak terorista s Kosova, koji su svi odreda bili pod Osmičinom kontrolom. Međutim, na komemoraciju su došli i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, što je teroristima pokvarilo planove, pošto su iz tog razloga naši i ruski obavještajci podigli opreznost do maksimuma. U pripremi događaja, a naročito poučeni iskustvom iz Potočara 2015. godine, uz pomoć svojih povjerljivih ljudi saznali su za opasnu zavjeru bošnjačkih tajnih službi, i to je atentatore natjeralo da se primire – pisao je Informer pozivajući se, a na koga drugog do “neimenovane izvore”.

Dodik, dodali su, smeta jer se bori za jaku RS i Srbiju, a ujedno je i “prepreka širenju radikalnog islama iz BiH i Kosova na RS i Srbiju”.

Pričalo se po tuzlanskom zatvoru

Direktor OSA-e, sudeći prema pisanju pojedinih medija, baš nema sreće sa organiziranjem atentata. Posljednji mu je propao u januaru ove godine, kada je bio jedan od suorganizatora atentata na šefa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudina Radončića. Tu je informaciju plasirao Dnevni avaz, list kojem Radončić pruža konzultantske usluge, a u tekstu navode da je atentat trebao biti izvršen u noći dolaska hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Do informacije da će biti ubijen “predsjednik” došle su, navodno, hrvatske službe, što je odgodilo dolazak Grabar-Kitarović, a pronicljivi novinari Avaza su zaključili da je “predsjednik” zapravo njihov konsultant Fahrudin Radončić.

Ako u obzir uzmemo činjenicu da je ova teza potkrijepljena informacijom da se o atentatu “pričalo po tuzlanskom zatvoru”, kod čitatelja definitivno nije bilo prostora za sumnju, baš kao ni kod odabranih medija koji su prenijeli Avazovu “ekskluzivu”. Atentator je trebao biti izvjesni Damir Mehić Bibi, od ranije poznat po kriminalnim aktivnostima, ali i po prijateljstvu sa Elvisom Keljmendijem, sinom nedavno osuđenog Nasera Keljmendija. “Pričalo se” i da je Mehić okolo nudio informacije koje je prikupio tokom druženja sa mlađim Keljmendijem, ali taj dio priče nije pronašao svoje mjesto u “ekskluzivi” o atentatu na Radončića.

Atentat je, navodno, 2016. godine preživio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović. Traumatična iskustva je imao i bivši predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija. Tako je svojevremeno pred vrata njegovog stana ostavljen “sumnjiv sadržaj”, za koji je naknadnom kriminalističkom istragom utvrđeno da se radi o mačijem izmetu. Dodiku po broju neuspjelih atentata može parirati jedino nekadašnji dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Kebo, kojem je, prema vlastitom priznanju, u nekoliko navrata prijećeno smrću.

– Od Daytona do danas niti jedan političar u BiH nije dobio više prijetnji smrću nego ja – konstatirao je Kebo.

Aktualna v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić vjerojatno nema namjeru da se kandidira na predstojećim izborima, ali se kandidirala na izborima za fotelju na kojoj trenutno sjedi. I ona je “preživjela atentat” nakon što su na automobilu njenog supruga otkazale kočnice. Pokušaj atentata je prijavila SIPA-i, a istragom je utvrđeno da na automobilu njenog supruga godinama nisu promijenjene pakne.

 

Autor: Faktor.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});