fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mr.sc. Ante Paponja o gospodarstvu – Naš potencijal je jako velik!

Autor: Mr.sc. Ante Paponja

LJUBUŠKI - "Politika nije ništa drugo nego sam život, a život je u najvećoj mjeri gospodarstvo!" - na početku razgovora o gospodarskim potencijalima općine govori mr.sc. Ante Paponja, kandidat za načelnika općine ispred HKDU Hrast Hrvatskog saveza, HDZ1990 i HSP-a BiH.

U kampanju za izbore, koji će se održati 02. listopada, Paponja ulazi na način, koji nije bio specifikum bilo kojeg dosadašnjeg kandidata. Osim zaštite nacionalnog interesa i svih građana, on se želi uhvatiti u koštac sa gospodarskim problemima, te tako napraviti iskorak u Ljubuškom, ali isključivo na realnim temeljima. Kandidat Paponja je obišao ljubuške poljoprivrednike i male poduzetnike, te se tako izravno uvjerio u njihove potrebe i probleme na koje nailaze.

“U uvjetima posvemašnje političke i nacionalne obespravljenosti i odsustva imalo sređene države u kojima danas obitava naš narod na ovim prostorima, od odlučujuće važnosti za naš opstanak u najvećoj mjeri će biti naša sposobnost, da i u ovakvim uvjetima, stvorimo gospodarski održivo društvo!Gospodarski održivo društvo i nova radna mjesta su jedina mogućnost da se zaustavi katastrofalan demografski pad našeg naroda, koji prijeti da svu našu borbu za nacionalnu slobodu i fizički opstanak na svojim ognjištima učini u potpunosti bespredmetnom pa i besmislenom! Mobilizacija naših gospodarskih resursa se najučinkovitije može ostvariti u: poljoprivredi, turizmu, energetici, kroz poticanje investicija, te aktiviranjem gospodarske zone na Zvirićima!” – govori Paponja, iz čijeg programa izdvajamo nekoliko bitnih dijelova:

antepaponja2-28082016

Poljoprivreda

Poljoprivreda je naš prioritet jer je ona najvažnija gospodarska djelatnost za sve narode i države svijeta, i zbog činjenice da se u poljoprivredi najbrže kreiraju nova radna mjesta i potiče gospodarski rast!Preduvjeti uspješne poljoprivrede:

osiguranje od strane države stručno znanstvene, administrativno pravne i financijske potpore, jer bez toga nigdje u svijetu nema uspješne poljoprivrede!
obnova vodonatapnog sustava kanala, jer oni predstavljaju krvotok poljoprivrede!

osiguranje industrijske vode, osobito brdskim dijelovima općine, čime bi se stvorili uvjeti za intenzivno i isplativo bavljenje poljoprivredom na tom području!

intenzivno ulaganje u sustav hladnjača, jer je to temeljni preduvjet uspješnog nastupa na izazovnom i poslovično neizvjesnom tržištu plasmana i prodaje poljoprivrednih proizvoda!

težnja ka stvaranju što većeg broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava-OPG!

stvaranje sustava kooperativa kroz udruživanje malih proizvođača, kojim bi se ispred njih uklonile pogubne administrativno-pravne i birokratske zapreke, te im se tako omogućio uspješan nastup na tržištu, jer budućnost poljoprivrede ne pripada velikim farmerima nego malim proizvođačima!

paponja3-28082016

poticanje stakleničke i plasteničke proizvodnje, koja će nam omogućiti da najbolje iskoristimo naše komparativne klimatske prednosti, kao i da konkuriramo na tržištu u vrijeme kada za to proizvodnji na otvorenom ne postoje uvjeti!

donošenje zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim bi se razriješio problem neobrađenog i zapuštenog zemljišta!

sveukupna digitalizacija poljoprivrede!

Neke grane poljoprivrede u našem kraju imaju osobitu perspektivu:

vinogradarstvo, koje je, unatoč izostanku potpore države, a zahvaljujući prvenstveno privatnoj inicijativi, napravilo značajan razvojni iskorak. Potencijali ljubuškog kraja na ovom području su veoma veliki. Stoga Ljubuški mora postati ishodištem i sjecištem svih značajnijih vinskih ruta. Isto tako, problem veoma kvalitetnih ali relativno malih količina vina se može riješiti otvaranjem pristupa domaćim i inozemnim senzibilnim tržištima. Kao primjer nam mogu poslužiti istarski vinari, koji su na tom polju postigli zamjetan uspjeh!

proizvodnja duhana, jer je poznata činjenica da u našem kraju uspijeva najkvalitetniji duhan na svijetu. Stoga držimo apsurdnim da aktualne strukture vlasti ni na koji način ne štite i ne potiču uzgoj duhana u našem kraju, dok najveći dio količina duhana za preradu država uvozi, iako je mnogo slabije kvalitete!

uzgoj ljekovitog bilja, koji u zadnje vrijeme predstavlja pravi izazov, i za koji imamo sve klimatske i pedološke preduvjete. Osim aktualne usmjerenosti na plantažni uzgoj smilja, i druge ljekovite biljke u našem kraju imaju ne manju perspektivu, kao što su: kadulja, lavanda i sl.!

uzgoj stoke, koji je u našem kraju za sada tek propuštena prilika. Ljubuški kraj posjeduje resurse i za troznamenkast broj uspješnih malih farmi!

ekološki uzgoj peradi i proizvodnja jaja, treba postati novi iskorak u peradarstvu, jer za to imamo sve preduvjete: obilje odgovarajućeg prostora i pogodnu klimu!

paponja4-28082016

Turizam

Ljubuški kraj je „osuđen“ na turizam obzirom na opseg naših prirodnih ljepota, fenomena i destinacija s kojima raspolažemo, kao i bogatstvom našega povijesnog i duhovnog naslijeđa. Najveće mogućnosti nam se otvaraju u području izletničkog, boravišnog i seoskog turizma, kao i u mnogim područjima specifičnih oblika turizma kao što su: kulturni i vjerski turizam, manifestacijski turizam, turizam na temu gastronomije i vinskih putova, kao i sportsko-rekreativni turizam!

Nekropole stećaka, osim svoje neponovljivosti i znamenitosti, često nude zanimljive povijesne priče (npr: „Mlade“) koje se lako mogu pretvoriti u vrhunsku turističku ponudu!

Utvrda na starom gradu, predstavlja najmonumentalniji srednjovjekovni spomenik na području zapadne Hercegovine. Stoga je veoma važno da je obnovimo, sadržajno ispunimo, i približimo našim građanima i turistima, na način da za početak izgradimo pristupne staze i da je osvijetlimo!

Duhovno i kulturno blago samostana Sv. Ante na Humcu i blizina Međugorja nude velike mogućnosti da se ozbiljno uključimo u priču o vjerskom turizmu!

Dužnost je naša da Ljubuški kraj pretvorimo u prvorazrednu turističku destinaciju!

Investicije i gospodarska zona na Zvirićima

Privlačenje investicija je preduvjet za pokretanje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i izlazak iz krize u kojoj se već dugo nalazimo!

Na tom polju dva uvjeta sigurno zadovoljavamo a to su: izvanredan zemljopisni položaj naše općine, a osobito gospodarske zone na Zvirićima, koja se nalazi u blizini važnih cestovnih i željezničkih koridora, kao i velike luke, s druge strane, imamo kvalitetnu i relativno jeftinu radnu snagu!

Međutim, treći preduvjet nije ostvaren, a to je klima povjerenja za ulagače, koja bi pored ostalog jamčila sigurnost njihovih ulaganja, i izvjesnost zarade. Očito je da prva dva preduvjeta još uvijek nisu prepoznata, dok je treći postao žrtvom korupcijske hobotnice.

Za uspješno privlačenje investicija nužno je otvoriti komunikacijske i investicijske kanale, kao prema županiji, Federaciji, Republici Hrvatskoj, tako i prema EU fondovima, inozemnom kapitalu i našoj dijaspori, koja nam puno može pomoći u našim nastojanjima da se probijemo na zapadna tržišta!

paponja5-28082016

Rudarstvo i energetika

Iako, nekako po inerciji, držimo da je rudarenje rezervirano za neke druge zemlje i okolnosti, i mi u našem kraju posjedujemo veliko rudno bogatstvo a to je kamen. Na žalost, kamen je kao građevinski materijal u modernom vremenu bačen na marginu, osobito u eri „sovjetske betonizacije“, čime nam je učinjena velika materijalna šteta.

Kamen opet mora postati nezaobilazan činitelj našeg građevinarstva i ukupne urbanizacije, ne samo zbog našeg pijeteta prema njemu kao arhi-graditeljskom materijalu, nego i zbog činjenice da ćemo njegovom značajnijom uporabom u građevnoj industriji stvoriti nova radna mjesta i dijelom spriječiti ogroman odliv novca, koji je posljedica postojećih općeprihvaćenih standarda u građevinarstvu!

Uključimo se u proizvodnju energije!

Iako naš ljubuški kraj posjeduje velike prirodne potencijale za proizvodnju električne energije, osobito iz obnovljivih izvora, na tom planu zadnjih desetljeća nije ništa učinjeno, nego je i ono što je u 20 st. vizionarski izgrađeno je nemarom upropašteno, što držim teškim propustom.

Da bi smo se intenzivnije uključili u proizvodnju energije držim potrebnim:

izraditi energetsku studiju općine!

izgraditi niz malih protočnih elektrana na obalama našim rijekama, koje ni u kom slučaju ne smiju narušiti ekološku i prirodnu ravnotežu, a ni krajolik tih rijeka!

ispitati mogućnost iskorištavanja energije vjetra!

ispitati mogućnost gradnje solarnih elektrana!

Ostvarenjem gore navedenog došli bi smo do izvjesnog broja održivih radnih mjesta, ostvarili bi smo značajne prihode za općinski proračun, i stvorili mogućnost da gradsku rasvjetu na cijelom području općine učinimo besplatnom!

Autor: Mr.sc. Ante Paponja
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});