fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otvoreno pismo Premijeru Fadilu Novaliću

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Poštovani Premijeru,

Gledali smo Vaše gostovanje u emisiji “Pressing” na TV N1 dana 25.05.2016.g. i ne možemo ostati pasivni da Vam ne napišemo ovo pismo jer naši dokazi su kontra Vašim navodima:

Kao prvo želimo da Vam kažemo kako je naš SET tim utvrdio mogućnost smanjenja problema (krize) u FBiH i da se to može postići centralizacijom platnog prometa jer imamo našu UNION Banku d.d. Sarajevo u kojoj je vlasnik 91,4381% Federalno ministarstvo financija (“državno” vlasništvo) a u kojoj je deveti dioničar Vakufska Banka d.d. Sarajevo sa 0,2358% vlasništva. A u Vakufskoj Banci d.d. Sarajevo – gdje je prvi dioničar je FDS d.d.Sarajevo sa 66,5050% vlasništva, a u FDS d.d. Sarajevo je prvi dionićar FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE sa 39.9058% vlasništva.

Znači, samo ove činjenice govore o Vašim neistinitim navodima u “Pressing-u” jer s podacima za Union banku je evidentno da je vlasnik Union Banke d.d. Sarajevo sa 91,4381% Federalno ministarstvo financija (“državno” vlasništvo) a ne FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE kao što je u svim društvima u kojima je Federacija BiH vlasnik. Zalagali ste se “pod hitno” da se upiše u Registar verijednosnih papira, da umjesto “do sada” upisanih nadležnih Ministarstvava bude upisana Fedracija BiH. Žalosno je da tako nije u UNION BANCI dd Sarajevo (“ne dozvoljava HDZ BiH”).

Koja kontradiktornost Vlade FBiH na čijem ste čelu Vi?

Znači, cenrtalizacija platnog prometa u FBiH je nemoguća sve dok se u UNON BANCI d.d. Sarajevo ne izvrši promjena da umjesto: Federalno ministarstvo financija (HDZ BiH) se promjeni na Federacija BiH. Činjenica je da se ne mogu privatne kompanije usmjeriti da vrše svoj platni promet preko UNION BANKE ali kompanija kao što su JP BH TELEKOM d.d. Sarajevo, JP ELEKTROPRIVREDA d.d. Sarajevo, JP ŽELJEZNICE FBiH d.d. Sarajevo, JP EP HZ HB d.d. Mostar, JP HT d.d. Mostar “Aluminij” d.d. Mostar i druge “državne firme” se mogu obavezati da transakciju svog platnog prometa vrše peko Union banke d.d. Sarajevo. Korist bi bila ogromna i UNION BANKA imala bi dobit koja se kroz dividendu daje u proračun FBiH.

Kao drugo želimo Vam napomenuti ne poštivanje Zakona od strane Vlade FBiH kojim se čini ogromna šteta Federaciji BiH. To nepoštivanje Zakona vidljivo je u Privrednim društvima kao što je: FEROELEKTRO d.d. Sarajevo gdje Vlada FBiH ne može/(neće) (“ne želi HDZ BiH”) da preuzme društvo na upravljanje a pravomoćnom presudom od siječnja 2015.g., kapital od 60,6779% u FEROELEKTRU je vraćen Federaciji BiH. U JP Elektrprivreda HZ HB d.d. Mostar je školiski primjer kako se “na silu” otima kompanija od Federacije BiH u korist HDZ-a BiH. U tom društvu je na sceni vidljivo nezakonje. Zapošljavanje “podobnih/poslušnih” uposlenika je do sada primljenih preko 120. Nadzorni odbor je neustavan i nezakonit. Ostavrena dobit u 2014.g. je bila 50 milijuna KM i na žiro računu je ostavljeno 35 milijuna KM koju je ostvarila (Federalna) uprava na čelu s Nikolom Krešićem koji je zajednom s ostalim članovima uprave na silu izguran iz kompanije. Ti iznosi su već nestali/”istopili se”. Sadašnja uprava uz podršku HDZ-a BiH ponaša se kao da je JP EP HZ HB d.d. Mostar njegova (čitaj HDZ-a BiH) kompanija a ne kako je to u stvarnosti vlasništvo Federacije BiH.

Vaša izjava “život je lopta šarena…” potvrđuje Vaš žal za NK Zvijeza Gradačac i to nam je jasno što tako govorite, ali zar se treba mladim ljudima tako obraćati kada se vidi da lijeka za krizu nama i da taj lijek Vi i ne tažite jer navedeni primjeri mogu da važe upravo za stanje koje pravi Vlada FBiH na čijem ste Vi čelu.

“Žvot je šarena lopta” jeste Vaša fraza koja je programirana utjecajima HDZ-a za navedene kompanije i SDA za BH Telekom, EP BiH i druge. A fraza: “Život je lopta šarena…” nije adekvatana jer lopta se ponekad odbije u dobru stranu a ponekad u krivu. No ne možemo je mijenjati, kao ni naše živote… ali možemo Vama pisati i da čitatelji vide koliko ne želite dobra mladim ljudima u FBiH. Ta Vaša izjava slična je onoj paroli “reci droga – NE” a mladi odgovorili: “kako reći droga – N,E a nismo je ni probali”.

Kao treće želimo Vam reći o Vašem promašaju na predavanju održanom 10.05.2016.g. u Mostaru sa izjavom: “Svi bi bolji život, ali nitko ne bi da se mijenja.”

Sala je bila poluprazna, bilo je ukupnom 58 mladih ljudi. Oni bi sigurno se htjeli promijeniti, ali kada vide Vas, Jelku Miličević, Lidiju Bradaru itd. onda je pitanje: Kako da se neko promijeni kada im nabrojana lica govore suprotno da borba za stranku (HDZ BiH i SDA) im potvrđuje da se navedena lica ne mijenjaju ali im je sve bolje i bolje.

Održite predavanje kako treba popraviti KORPORATIVNO UPRAVLJANJE i da su interesi za građane ispred interesa “za stranku” onda će sale Vam biti mnogo punije.

Na kraju:

o I bi svjetlost, i bi – Tesla!

o Prođe 216 godina od kako se služimo Voltinom baterijom!

o Kolumbovo jaje, ili jedno djelo vrijedi više od tisuću teorijskih rasprava!

o Sve je to relativno, moj (Fadile) Alberte…

o Svakog jutra probudim se u devet sati, zgrabim novine i pogledam osmrtnice. Tek kad vidim da mene nema, onda ustanem! (Benjamin Franklin).

Iskoristite neki od ovih navoda g. Novaliću i “Uz šalicu kave – i svijet je lopta… šarena.”

Ima smisla da drugi puta u “Pressingu” izgovorite neku od ovih izreka.

Sanjamo o jedinstvenom platnom prometu državnih firmi preko naše UNION BANKE d.d. Sarajevo.

SET- Samostalni ekspertni tim UGDAU DIF U BIH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});