fbpx

Djecu ne cijepe, u BiH moguće nove epidemije

Autor: Večernji list

Zahvaljujući potpori Vlade, u Federaciji je osigurano više od 4,500.000 KM za program imunizacije koji je u potpunosti usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i koji se provodi u zemljama EU. Poručio je to pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na skupu u Sarajevu, čime je počelo obilježavanje Svjetskoga tjedna imunizacije u BiH. Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alarmantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, a koji u 2016. iznosio oko 70 posto.

Promijeniti stavove

– Zato moramo promijeniti stavove građana, koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti s obzirom na to da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući cjepivu iskorijenjene, kazao je Čerkez. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95 posto.

– Nizak cijepni obuhvat stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest, u zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka cijepljenje djece, dodao je Pehar. Zbog niske pokrivenosti imunizacijom, na skupu je zabrinutost izrazila predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan navodeći kako je nužno osigurati da postoje pouzdane informacije o koristima cijepljenja temeljene na dokazima.

Spriječiti bolesti

Zahvaljujući cijepljenju, istaknula je, od 2010. do 2015. u svijetu je spriječeno 10 milijuna slučajeva smrti te su, kako kaže Narayan, kontraindikacije vrlo male u odnosu na činjenicu koliko cijepljenje može spriječiti bolesti.

Svake godine u posljednjem tjednu travnja države članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući BiH, obilježavaju Europski/Svjetski tjedan imunizacije u cilju podizanja svijesti o važnosti imunizacije.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-om u BiH, organiziralo je jučer u Sarajevu znanstveni skup.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI