fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nova studija otkrila je još jednu lošu stvar oko trans masti – uništavaju memoriju mladih muškaraca

Autor: Telegram.hr

Novija pravila o proizvodnji hrane tjeraju kompanije da prestanu dodavati trans masti u hranu, a istraživanja nastavljaju dokazivati kakav je njihov negativan utjecaj na zdravlje. Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje trans masti može biti povezano sa pogoršanjem memorije kod mladih muških osoba.

Pokazalo se da su muškarci u dobi do 45 godina koji konzumiraju visoke količine trans masti, puno lošije riješili testove memorije nego osobe koje su trans masti manje unosile u organizam.

Utjecaj kod muškaraca reproduktivne dobi

“Trans masti su snažno povezane s pogoršanjem memorije muškaraca reproduktivne dobi,” kaže autorica studije dr. Beatrice A. Golomg, profesorica medicine na UC San Diego.

Znanstvenici su se fokusirali na povezanost između trans masti i memorije kod muškaraca mlađih od 45 godina. Osobe starije od 45 godina nisu sudjelovale u studiji jer oštećenja mozga koja se javljaju u kasnijoj dobi mogu utjecati na zaključke o učincima prehrane na memoriju.

Brojni negativni utjecaji trans masti

Prijašnja su istraživanja povezala konzumaciju trans masti sa brojnim negativnim utjecajima na ljudski metabolizam, razine masnoće u krvi, upale, stanje srčanog i općeg zdravlja. Studije su i dokazale da konzumacija trans masti može biti kriva za probleme ponašanja i raspoloženja.

Nije jasno kako trans masti utječu na memoriju. Jedno je moguće objašnjenje da se one ponašaju kao stres za stanice što može utjecati na memoriju i kognitivne funkcije.

Nekoliko potencijalnih razloga

Drugo moguće objašnjenje je da trans masti potiču upale koje pridonose problemima memorije. Alzheimer se smatra upalnim stanjem mozga. Postoji i treća potencijalna mogućnost.

Naime, može biti je da trans masti spriječavaju proizvodnju molekula omega tri masnih kiselina dugoga lanca koje tijelo radi od molekula omega tri masnih kiselina kratkoga lanca koje ljudi unose biljnom hranom. A dugi lanci su oni koje tijelo treba, osim toga omega 3 masne kiseline djeluju protuupalno, kaže dr Golomb.

Autor: Telegram.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});