Ovih 9 stvari ne biste smjeli raditi na prazan želudac

Autor: Zivim.hr

'Ono si što jedeš' ste sigurno mnogo puta čuli. Ali i ono što radimo prije obroka također ima značajan utjecaj na naše zdravlje.

Stručnjaci navode devet stvari koje biste trebali izbjegavati na prazan želudac.

1. Uzimanje protuupalnih lijekova

Aspirin, paracetamol i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) se ne smiju uzimati na prazan želudac. To ne samo da smanjuje njihovu učinkovitost, već uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme (poput želučanog krvarenja). Prije uzimanja lijeka popijte barem čašu mlijeka.

2. Pijenje kave

Čak i beskofeinska kava stimulira proizvodnju kiseline koja bi mogla izazvati žgaravicu, ali i druge probavne probleme. Preskakanje doručka čak i nakon što popijete kavu može dovesti do manjak serotonina. Rezultat toga je da ćete ostatak dana biti sniženog raspoloženja.

3. Pijenje alkohola

Bez obroka, stopa apsorpcije alkohola povećava se za faktor 2 i jednaka je onoj tijekom intravenske injekcije. Također se usporava uklanjanje produkata alkohola, što izaziva ozbiljan mamurluk. Brzo djelovanje alkohola na tijelo ne ide bez negativnih posljedica za jetru, srce i bubrege. Pojedite barem mali sendvič koji sadrži maslac.

4. Žvakanje žvakaće gume

Probavna kiselina proizvedena dok žvačete uništava ovojnicu praznog želuca, a prekomjerno žvakanje može dovesti do gastritisa. Također je znanstveno dokazano da ljudi koji žvaču žvakaće preferiraju junk food (pržene krumpiriće, slatkiše) više nego voće i povrće.

Žvakaće gume koje sadrže prirodne zaslađivače (ksilitol, sorbitol) manje su štetne od onih sa šećerom, ciklamatom ili aspartamom.

5. Odlazak na spavanje

Glad i niska razina glukoze sprečavaju nas da brzo zaspimo, a kad zaspemo san je isprekidan. Zanimljivo je da nedostatak sna povećava razinu hormona gladi. To je razlog zašto jedemo više sljedećeg dana nakon preskakanja večere.

Natrpavanje hranom prije odlaska na spavanje je također loša ideja. Najbolje rješenje su mliječni proizvodi jer sadrže magnezij i kalcij.

6. Intenzivno vježbanje

Postoji mišljenje da vježbanje na prazan želudac troši više kalorija. Istina je da zapravo ne utječe na gubitak masnoće. S druge strane, gube se mišići. Intenzitet vježbanja je također smanjen jer tijelo nema energiju.

Autor: Zivim.hr

ZADNJE VIJESTI