fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CVIJANOVIĆ POŠTUJE PRESUDU USTAVNOG SUDA? U pozivima za prijem uoči Dana RS-a nema 9. siječnja

Autor: Klix.ba

BANJA LUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odaslala je na niz adresa pozive za prijem povodom Dana RS-a koji u Banja Luci planira održati 27. prosinca.

Pozivi su, između ostalog, osim institucijama u RS-u odaslani i na adrese člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zastupnicima i delegatima iz RS-a u Parlamentu BiH, te ministrima iz RS-a u Vijeću ministara BiH.

No, u ovom pozivu se, kao što je to do sada bilo, ne koristi sintagma “9. siječanj, Dan RS-a” što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Naime, Ustavni sud BiH je i 29. ožujka ove godine ponovo proglasio 9. soječanj neustavnim, odnosno poništio dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. siječnja se utvrđuje kao Dan Republike“.

Nakon što je Cvijanović prošlog mjeseca izjavila da ” Republika Srpska ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH”, čini se da je ovim službenim pozivom krenula i u implementaciju ove presude budući da se u njemu nigdje ne spominje 9. siječanj.

Inače, Cvijanović je u novembru najavila da RS za dva mjeseca ponovo dočekuje dan svog nastanka, te je poručila građanima da se spreme za slavlje.

“Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana RS. BiH nije u stanju da napravi ni najmanji korak naprijed, a nekima je, očito, važnije da “napadnu“ neki datum, nego da se bave suštinskim pitanjima. Umjesto pitanja formiranja vlasti, kretanja na evropskom putu, ekonomskih tema, političko Sarajevo, ali i jedan dio međunarodne zajednice, okomili su se na identitet Republike Srpske”, rekla je Cvijanović.

Ona je početkom ovog mjeseca predsjedavala prvom sjednicom Organizacionog odbora za proslavu neustavnog Dana RS-a 2020. godine. Na sjednici, koja je održana u “Palači Republike” u Banja Luci, konstituiran je Odbor za proslavu Dana RS-a, usvojen prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave.

Članovi Odbora, utvrdili su da će centralni događaji povodom proslave Dana RS-a, kao i prethodnih godina, biti svečani defile na Trgu Krajine i Svečana akademija u Sportskoj dvorani Borik.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});