fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mazda slavi deset godina dizajna koji je odnio brojne nagrade: Znate li što znači Kodo?

Autor: dnevno.ba

Sa dizajnerskim jezikom “Kodo – Duša pokreta”, glavni dizajner Ikuo Maeda postavio je hrabri novi smjer dizajna u Mazdi.

Pokrenut prije deset godina na salonu automobila u LA-u 2010. s konceptnim automobilom Shinari, od tada definira i uzdiže dizajn Mazde.

Jedno desetljeće kasnije, Kodo dizajn popularan je kao i uvijek, a automobili dizajnirani prema njegovom pristupu nastavljaju osvajati nagrade, uključujući Svjetski dizajn automobila godine za Mazdu3 2020. godine.

Kodo dizajn u središtu je brojnih Mazdinih automobila – od nove interpretacije kultnog Mazdinog MX-5 roadstera do Mazdinog prvog električnog vozila na baterije, MX-30. Ipak, osnovna ideja koja stoji iza Kodo dizajna ostala je nepromijenjena: istražiti moćnu i neodoljivu ljepotu prirodnog kretanja u nepomičnom objektu.

Riječ Kodo doslovno se prevodi kao “otkucaji srca”, ali s dodanim značenjem ispunjavanja nečega životom; dati objektu dušu. Ova ideja ključna je u Mazdinom razmišljanju o dizajnu.

“U Japanu osjećamo da naši majstori ubrizgavaju život u ono što naprave. Vjerujemo da oblik koji su iskreno i mukotrpno stvorile ljudske ruke dobiva dušu ”, objašnjava Ikuo Maeda.

Prvi su dizajni bili snažno nadahnuti slikom geparda koji se sprema na skok, dok se novije iteracije sve više usredotočuju na dočaravanje snažnog i emocionalnog dizajna sa što manje elemenata. Prekretnica za ovu drugu fazu Kodo dizajna postignuta je sa dva nevjerojatna konceptna automobila RX-Vision i Vision Coupe.

Predstavljeni 2015. na salonu automobila u Tokiju, predviđali su novu eleganciju i još izraženiju minimalističku estetiku nedavnih interpretacija Kodo dizajna.

Automobili stvoreni jezikom Kodo dizajna kontinuirano su dobivali međunarodna priznanja. I RX-Vision i Vision Coupe proglašeni su “Najljepšim konceptnim automobilom godine“, a osvježena Mazda MX-5 osvojila je “Svjetsku nagradu za dizajn automobila“ 2015. Najnovija postignuća uključuju Red Dot Award 2020 u kategoriji “Dizajn proizvoda” za Mazdu CX-30 i novu Mazdu MX-30, dok je Mazda3 osvojila “World Car Award 2020” u kategoriji dizajna.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});