fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: RTV HB

Buhač zadovoljna situacijom u HNŽ-u: Otpočeli smo ključne procese koji su bili blokirani

Autor: Dnevno.ba

Vlada HNŽ je na prošloj sjednici usvojila odluku o refundiranju poreza na kupnju prve nekretnine za mlade bračne parove do 40 godina starosti. Ovo je prva ključna odluka realizacije onoga što smo donijeli u programskim smjernicama, kazala je za Dnevnik RTV Herceg Bosne predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač.

Buhač pojašnjava da je postojala inicijativa da se ide u oslobađanje od plaćanje poreza na prvu nekretninu, ali da se zbog toga što su to prihodi lokalnih zajednica Vlada HNŽ odlučila na refundaciju poreza do iznosa od 7.500 KM.

“Kroz ovu odluku pokrili smo i izgradnju prve nekretnine pa ćemo refundirati i rentu i naknadu za uređenje zemljišta; također u iznosu do 7.500 KM”, kazala je Buhač pojasnivši da se za provedbu ove mjere u proračunu HNŽ osiguralo 750.000 KM kao i da će u sljedećim tjednima uslijediti i raspisivanje javnog poziva koji će označiti početak primjene ove mjere.

“Otpočeli smo ključne procese”

Referirajući se na protekla četiri mjeseca koliko je na čelu Vlade HNŽ, Buhač ključnim u njezinom dosadašnjem djelovanju vidi usvajanje ključnih financijskih dokumenata koji su omogućili neometano funkcioniranje županijske vlasti.

-Otpočeli smo ključne procese koji su bili blokirani poradi nekakvih političkih nesuglasja u prethodnom sazivu. Tu mislim na procese javnih nabava, procese dodjele koncesija. Također smo jako puno vremena uložili na imenovanje rukovodećih ljudi u institucijama naše županije; upravnih i nadzornih odbora što je preduvjet za provođenje nekih mjera, rekla je Buhač posebno u tom kontekstu naglasivši imenovanje privremenog ravnatelja Turističke zajednice HNŽ što je, kako kaže, preduvjet za restrukturiranje te organizacije.

Foto: Fena

Sve je stvar dogovora i kompromisa

Temelj za provođenje politika je novac. HNŽ je dobila proračun za 2024. godinu. Upitana je li on onakav kakav je željela ili se moralo ići u određene kompromise, Buhač je kazala da je sve u HNŽ stvar dogovora i kompromisa.

-Ne mogu reći da nisam nezadovoljna. Zadovoljna sam prije svega jer smo osigurali iznos od 750.000 KM za refundaciju poreza što je jedna od ključnih demografskih mjera, rekla je Buhač dodajući da je i strategija o razvoju turizma HNŽ jedan od važnijih preduvjeta.

Buhač također prioritetom županijske vlade kojoj je na čelu drži osigurati stabilnost proračuna.

damir marija
Foto: RTV HB

“Na vrijeme zaustavili potrošnju”

Predsjednica Vlade HNŽ dodaje da su završetkom fiskalne 2023. godine imali smanjenu naplatu poreznih prihoda u odnosu na ono što je bilo planirano rebalansom.

“Samo smanjenje poreznih prihoda je deset milijuna KM, na nenamjenskim sredstvima imamo smanjenje od 20 milijuna KM. Na vrijeme smo uvidjeli kuda idemo, zaustavili se, sagledali situaciju, zaustavili potrošnju… Ova Vlada nije potrošila niti jednu konvertibilnu marku tekuće rezerve po rebalansu”, kazala je Buhač pojašnjavajući da su imali sreću što neki zakoni nisu do kraja implementirani kao što je Zakon o socijalnoj zaštiti tako da je, kako kaže, godina ipak završena s plusom.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

S prosvjetarima sjesti ponovno

Odmah na početku mandata Buhač se suočila sa štrajkom zdravstvenih djelatnika što je uspješno riješeno. Sada su svoje zahtjeve iznijeli i prosvjetni djelatnici. Odgovarajući na pitanje kako će riješiti taj problem, Buhač je kazala da pored zdravstvenih djelatnika posljednjih mjesec dana pregovaraju i sa sindikatom državnih službenika i namještenika u kontekstu potpisivanja njihovog kolektivnog ugovora na razini FBiH te usvajanja tog kolektivnog ugovora na županijskoj razini što očekuju ovaj tjedan na sjednici Vlade HNŽ.

“Štrajk prosvjetnih djelatnika smo imali i očekuju nas pregovori s prosvjetnim djelatnicima. Oni su iznijeli niz svojih zahtjeva, a na jednom dijelu njih već smo počeli raditi kao što je pravilnik o napredovanju. Ministarstvo intenzivno radi na donošenju pedagoških standarda kao i na izradi novog Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kao i visokom obrazovanju”, rekla je Buhač i pojasnila da su se zahtjevi prosvjetnih djelatnika ticali i sistematskih pregleda.

-Kada govorimo o onom najvažnijem dijelu, a to je zahtjev za povećanje plaća prosvjetnih djelatnika – kao što smo i obećali; nakon tri mjeseca i sagledavanja stanja punjenja proračuna opet ćemo sjesti za stol i vidjeti kako dalje”, kazala je Buhač.

Predsjednica Vlade HNŽ dodaje da trenutno 57 posto proračunskih sredstava otpada na plaće. -To je jako velik udio plaća i ostavlja jako mali dio za razvojne projekte, kazala je Buhač i dodala da smo posljednjih godina svjedočili jako intenzivnom punjenju proračuna što je, prije svega, posljedica jako velike inflacije.

Buhač ističe i da makroekonomski pokazatelji govore o slabljenju inflacije te da moraju biti oprezni s aspekta planiranja i stvaranja obveza koje neće moći ispuniti.

Čović: Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu BiH

Zadovoljna suradnjom u Vladi HNŽ

Govoreći o suradnji unutar Vlade HNŽ, uvažavajući sve njene specifičnosti, Buhač je ponovila da je svaka odluka stvar dogovora i kompromisa.

“Ovih 400 odluka koje smo donijeli u ova četiri mjeseca donijeli smo jednoglasno. Rekla bih da to možda utječe na brzinu donošenja odluka, međutim ne mogu reći da sam nezadovoljna. Zadovoljna sam, imamo dobru suradnju, zaključila je Buhač.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});