fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Screenshot/Youtube

Hoće li Vlada RS kladionici iz Hercegovine morati isplatiti više od 30 milijuna maraka štete?

Autor: Dnevno.ba

“Na presudu smo se žalili jer nam je sud dosudio samo 5 milijuna KM odštete odnosno odštetu za samo 6,5, mjeseci a ne za 30 milijuna za ukupno 40 mjeseci koliko nam je bilo nezakonito zabranjeno priređivanje elektronskih igara na sreću tako da očekujemo da dobijemo puni iznos sa kamatama”, kaže Toni Borac iz Tvrtke Premier Sport.

Spor je pokrenut još 2018.godine kada je Premier po tada važećem zakonu o igrama na sreću podnio zahtjev za produženje licence za priređivanje elektronskih igara. No taj zahtjev je odbijen uz obrazloženje da nije blagovremeno podnesen jer je u međuvremenu usvojen novi zakon po kojem elektronske igre može priređivati samo Lutrija Republike Srpske, a koja je kasnije privatnim partnerskim poduzećem osnovala zajedničko poduzeće.

Kasnijim postupkom se ispostavilo da je zahtjev kladionice Premijer bio uredan, ali ni tada greška nije ispravljena zbog čega je pokrenut novi spor. Ishod je da će narod morati platiti greške vlasti, kažu u oporbi u RS-u. Traže da se utvrdi odgovornost za moguće milijunske gubitke iz proračuna i pitaju: Hoće li Vlada utvrditi čiji su nemar, nerad ili svjesno postupanje doveli do ovakve persuade. Hoće li Vlada pokrenuti utvrđivanje odgovornosti i provođenje sankcija u skladu sa svojim nadležnostima i hoće li Vlada podnijeti prijave tužiteljstvima u RS o počinjenom kaznenom djelu jer je u pitanju višemilijunska šteta za građane i Republiku Srpsku.

Iz Vlade Republike Srpske za sada odgovoraju da je u roku uložena žalba i da se čeka drugostupanjska presuda. Žalba se odnosi i na zahtjev za dodatno financijsko vještačenje.

Dok su kladioničarska poduzeća i prilikom usvajanja Zakona prije četiri godine negodovala tvrdeći da se njime omogućava monopolističko djelovanje, te da će zabranom priređivanja elektronskih igara mnoge kladionice biti prinudno zatvorene, u Vladi RS su uvjeravali da im je jedini cilj uvođenje nadzora u tu oblast, ali i povećanje proračunskih prihoda za oko 30 milijuna KM godišnje. Hoće li zbog propusta sada ostati bez upravo toliko novca bit će poznato nakon pravosnažne presude.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});