fbpx
Foto: Screenshot

NA DANAŠNJI DAN: Pad Kupresa i smrt velikih heroja – Roberta Zadre i Andrije Marića

Autor: Dnevno.ba

Na današnji dan, 10. travnja 1992. godine, u Hrvatsku su pristigle crne vijesti iz BiH. Kupres je pao u srpske ruke, a herojski su živote izgubili Andrija Marić kao i njegov suborac Robert Zadro, sin pokojnog Blage Zadre. Njihov ratni put okončan je na Kupresu koji je toga dana i sam izgubio bitku…

Interventni vod, u čijem se sastavu nalazio i Andrija, zbog velike magle i snijega naletio je izravno na banjolučki korpus. Pogođena su dva džipa. U jednom je bio Robert Zadro, a u drugom Andrija Marić. Pancirno zrno Mariću je doslovno raznijelo glavu.

Andrija Marić, rodom iz Ivanjske pokraj Banja Luke, i prije rata je često posjećivao Borovo naselje u kojemu je živio njegov prijatelj Marin Mrdan. U Borovu se, tako, zatekao i tih prvih ratnih dana i odmah se prijavio kao dragovoljac, a Blago Zadro je u njemu prepoznao rođenog borca i izrazitoga individualca.

Pad Kupresa i smrt velikih heroja

Svoje znanje Andrija Marić je najbolje iskazao 14. rujna kada je JNA organizirala drugi pokušaj zauzimanja Vukovara napadom na Trpinjsku cestu. Marić i njegovi nalazili su se tada na Lipovačkom putu, na samom ulazu u Borovo Naselje. U dva dana, 14. i 15. rujna neprijatelj je ostao bez tridesetak oklopa. Nekoliko njih je uništio Andrija, a najveći dio skupina “žuti mravi”.

Istoga dana sa samo 22 godine poginuo je i sin Blage Zadre,Robert.

Teško ranjen, mladi Robert se nekako uspijeva izvući iz džipa i uz pomoć suborca koji ga vuče pokušava pobjeći, no ozljede su preteške. Moli suborca da ga ostavi i umire…

Bitka koja broji preko stotinu žrtava

Robert Zadro bio je zapovjednik vukovarskog Turbo voda koji je brojao 18 ljudi, a šest njih poginulo je u borbama za Vukovar. Bio je to pokretni interventni vod sačinjen od mladića u prosjeku dvadesetak godina starih. Naoružani lakim pješačkim naoružanjem i s nekoliko protuoklopnih bacača raketa u borbi protiv vojske koja tenkovima nasrće na grad.

Turbo vod je bio mobilna postrojba namijenjena za najteže zadatke koji bi po zapovijedi išla u dijelove grada gdje su se vodile najveće borbe.

Hrvatske snage su u bitci za Kupres imale 160 poginulih branitelja , srpske 85 poginulih i 154 zarobljenih, prenosi Dnevno.hr.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI