fbpx
+ AAA -

Ulazak turske vojske u Smirnu (1922.)

Autor:

Dana 9. rujna 1922. godine turske vojne snage ušle su u grad Smirnu (İzmir), koji su prethodnog dana napustili grčki borci. Turci su to smatrali velikom pobjedom, do te mjere da su 9. rujna počeli slaviti kao spomendan. Danas se sveučilište u İzmiru naziva Dokuz Eylül Üniversitesi (hrv. Sveučilište 9. rujna) u spomen na daj datum.

Turci su osvajanje Smirne smatrali oslobađanjem, unatoč tome što je velik dio stanovnika tog grada bio grčke etničke pripadnosti. Smirna (İzmir) nalazi se na zapadnoj sredozemnoj obali Male Azije, a veliko je značenje imala još u razdoblju antičke Grčke. Osobito je važna činjenica da je uoči raspada Osmanskog Carstva Smirna bila drugi po veličini grad tog carstva, odmah nakon Istanbula (bila je veća čak i od Bagdada). Dapače, navodno je u Smirni živio veći broj Grka nego u Ateni.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata, u svibnju 1919. godine, Smirnu i njenu okolicu okupirala je grčka vojska i došlo je do Grčko-turskog rata. Kao što je spomenuto, Grci su vlast nad Smirnom zadržali do 1922. godine, tj. tijekom nešto više od tri godine. Ubrzo nakon turskog ulaska u Smirnu došlo je do katastrofalnog požara u kojoj je poginuo veliki broj stanovnika toga grada, a zabilježeni su i brojni slučajevi ubojstva i silovanja koje su počinili turski vojnici.

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI