googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DŽEPARI SEZONCI: Najlakše ćete ih je prepoznati po jednom neobičnom “modnom dodatku”…

Autor: Slobodna Dalmacija

Obrazac je već poznat. Žena se priključuje skupini stranih gostiju na Stradunu i neko vrijeme glumi veliki interes za ono što im vodič govori.

Dok se turisti primiču vratima samostana Male braće kako bi razgledali Piettu, “pridružena članica” izvlači se na začelje grupe i kreće u akciju. Dok ostali prate vodiča, žena vješto otvara patent zatvarač ruksaka turista, te zavlači ruku u torbicu gošće do njega. Sve što izvuče, vješto posprema u torbu za plažu koja joj visi o ramenu. I prije nego su turisti uopće primijetili da su pokradeni, žena se neprimijećena udaljava i kreće u lov na nove žrtve.

Stigle sa sjevera Hrvatske

Priča je to prodavačice u suvenirnici u povijesnoj jezgri Grada koja je svjedočila klasičnom primjeru sezonske krađe, a događaju se svakodnevno. A sve se krađe ne prijavljuju niti ih policija bilježi jer zbog organiziranog i ograničenog boravka unutar zidina i u Dubrovniku općenito, gosti s kruzera često uopće nemaju vremena prijaviti krađu. Uz to, nerijetko tek nakon povratka na kruzer postanu svjesni da su okradeni, a tada je, ako krađu i žele prijaviti, već prekasno.

Počiniteljice krađa i ove su godine većinom državljanke Bugarske. Osjetno je manje džeparoša iz Rumunjske, ali je stoga uočena nova grupa dugoprstića – to su stanovnice Međimurja i sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

Policijski inspektori koji prate ovu problematiku kažu da ih odaju neobični detalji: ljetni šeširi širokog oboda. Takav ‘modni dodatak’ lupežice biraju jer im baca sjenu na lice te ih se kasnije, u slučaju da ih uhite, turisti i(li) svjedoci teže prepoznaju.

Prema podacima PU dubrovačko-neretvanske, broj zabilježenih kaznenih djela na štetu inozemnih državljana tijekom nekoliko posljednjih godina približno je jednak:

– Svake godine bilježimo oko 50 kaznenih djela imovinskog kriminaliteta na štetu stranaca. Konkretno, lani su zabilježena 44 imovinska delikta, dok ih je 2016. godine bilo 55, a tijekom 2015. – 54. Međutim, do konca lipnja ove godine već je zabilježeno 35 imovinskih kaznenih djela!

Najviše krađa u gradskoj jezgri

Najčešće se radi o kaznenim djelima počinjenima na području stare gradske jezgre, gdje počinitelji koriste veliku koncentraciju ljudi na malom prostoru – ističe policijska službenica za odnose s javnošću Andrijana Biskup te napominje:

– Navedene brojke svakako treba promatrati u kontekstu broja turista koji godišnje posjete područje Dubrovnika, a kojih je u prošloj godini bilo oko 3 milijuna, računajući i goste s kruzera, te stoga nikako ne možemo govoriti o trendu koji Dubrovnik čini opasnim gradom. Upravo suprotno, Dubrovnik i područje Dubrovačko-neretvanske županije već godinama slove kao sigurno turističko odredište, što nas čini prepoznatljivim u svijetu – kažu iz policije i dodaju kako je to rezultat planiranja i preventivnih aktivnosti koje najjužnija hrvatska PU poduzima samostalno i u suradnji s drugima radi jačanja sigurnosti.

Tako je, primjerice, nedavno prezentiran letak “Siguran odmor”, izrađen i distribuiran u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika, jednako tako i naljepnica koja je izrađena u suradnji s gradskim javnim prijevoznikom “Libertas”, nalijepljena na vidljivu mjestu u gradskim autobusima. Uz to, već treću godinu zaredom, uoči početka turističke sezone, policijski su službenici održali edukaciju turističkim vodičima o samozaštitnom ponašanju turista.

Iako se očekuje manje potkradanja turista, odlučujući će čimbenik uvijek biti – gužve. A njih je i dalje previše.

Novčanici na meti

Policija je od 1. srpnja riješila tri krađe na štetu stranih turista. Tako su otkrivene i uhićene dvije državljanke Bugarske, obje iz Plovdiva, koje su ukrale torbice i novčanike stranim gošćama. Roza R. (25) na Brsaljama ukrala je novčanik s karticama i novcem iz torbe koju je preko ramena nosila gošća iz Malezije, dok je Geneveva G. (28) u suvenirnici na Stradunu iskoristila gužvu u trgovini te ukrala torbicu državljanki Južnoafričke Republike.

Objema je određen jednomjesečni istražni zatvor, jednako kao i Rumunjki (40), koja je 10. srpnja turistu iz Italije iz torbe na leđima ukrala novčanik s osobnim dokumentima, karticama i novcem. I ta se krađa dogodila u suvenirnici na Stradunu, a Rumunjka je istog dana uhićena u Zračnoj luci Dubrovnik u pokušaju napuštanja Hrvatske.

Autor: Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});