googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Guliver

Evo kako je genijalac iz Smiljana usred New Yorka nasamario Amerikance: Nisu bili svjesni što im radi

Autor: dnevno.ba

Kakvo je zastrašujuće iskustvo najveća zvijezda nijemog filma doživjela u tinejdžerskim danima? Koje je mračno podrijetlo engleske riječi za razbojnika? Kakvu je psinu jedan od najvećih izumitelja u povijesti čovječanstva izveo u Madison Square Gardenu? Uživajte u zanimljivim činjenicama koje je odabrao portal Povijest.hr. 

Legendarni glumac, redatelj i scenarist Charlie Chaplin (1889. – 1977.) kao tinejdžer je doživio nemilo iskustvo. Dugo hodajući, ožednio je i ušao u neku krčmu, kako bi zamolio šankera čašu vode. Čovjek koji mu je pružio traženo piće toliko ga je, međutim, prestrašio svojim smrknutim licem i čudnim držanjem da je mladić, čim mu je ovaj okrenuo leđa, zbrisao iz ugostiteljskog objekta, ne popivši niti jedan gutljaj.

Intuicija ga nije prevarila – nekoliko tjedana kasnije, iz novina je doznao da je čovjek koji mu je utjerao strah u kosti, stanoviti George Chapman, bio serijski ubojica koji je svojim žrtvama – ženama dovoljno naivnim da se za njega zaruče – davao otrovanu vodu i gledao ih kako u agoniji umiru!

Engleska riječ “thug”, u značenju “razbojnik” odnosno “nasilnik”, dolazi od naziva razbojničkih družina koje su stoljećima “ordinirale” po ruralnim krajevima Indije. Specijalizirale su se za pljačkanje karavana, nakon čega bi nesretne putnike najčešće zadavile unaprijed pripremljenom omčom. Spominju se još od trinaestog stoljeća, a većina ih je, prikladno, štovala božicu razaranja Kali. Povjesničari se ne mogu složiti po pitanju broja njihovih žrtava – pretpostavljaju da se isti kreće između pedeset tisuća i čak dva milijuna. Ovo “zvanje” prenosilo se s očeva na sinove, a katkad bi razbojnici, kad bi im nedostajalo ljudi, poštedjeli živote nekih članova karavane i natjerali ih da im se pridruže na stazi kriminala.

Kuharske kape

Visoke bijele kape, kakve nose kuhari u mnogim zemljama, u upotrebi su od vremena Henrika VIII. (1491. – 1547.). Legenda kaže da je ćudljivi i okrutni engleski kralj dao pogubiti kuhara koji mu je pripremio jelo (preciznije, obezglaviti ga) zato što je na tanjuru pronašao dlaku. Njegovi kolege nakon toga nemilog događaja navodno su počeli nositi ovakve kape, kako bi im držale kosu – a posljedično i glavu – na mjestu. Zanimljivo, profesionalne kape imaju ravno stotinu nabora, što simbolizira stotinu načina na koji se mogu pripremiti jaja.

Foto: AP Photo/Guliver Image AP Photo

Kuhanje u kipućoj vodi

Statut 22, koji je 1532. godine donio engleski kralj Henrik VIII. (1491. – 1547.), legalizirao je posebno okrutnu vrstu pogubljenja – kuhanje u kipućoj vodi. Ova kazna bila je rezervirana za trovače (poput Richarda Ricea, kuhara biskupa od Rochestera koji je namjerno otrovao kašu namijenjenu većem broju ljudi), varalice i krivotvoritelje kovanica. Osim u vodi, prekršitelje bi Kuhali u rastopljenom olovu, katranu, loju i ulju. One kojima bi bila ukazana milost ubacili bi u već kipuću tekućinu, dok bi ostale stavili u hladnu i polagano je zagrijavali, što je znatno produžavalo agoniju.

Jastozi

Jastozi se danas smatraju delicijom za one dubokog džepa, no u prošlosti nisu bili osobito cijenjena namirnica. Početkom devetnaestog stoljeća, ovih je dugorepih rakova u obalnom dijelu Massachusettsa bilo u izobilju, pa su mnogim stanovnicima ove američke savezne države već počeli “izlaziti na nos”. O kolikom se zasićenju radilo, svjedoči sljedeći podatak: lokalni sluge zatražili su da se njihovu standardnom ugovoru s poslodavcima doda klauzula u kojoj crno na bijelom piše kako ih isti ne smiju hraniti jastozima češće od triput tjedno!

Foto: Wikipedia

Genijalac iz Smiljana

Nikola Tesla (1856. – 1943.) bez sumnje je bio jedan je od najvećih znanstvenika u povijesti. Razradio je efektivnu metodu korištenja višefaznih izmjeničnih struja te, posljedično, bežičnog prijenosa signala i energije, princip rotirajućih magnetskih polja i indukcijski motor; osnovao brojne nove grane elektrotehnike; patentirao više od sedam stotina izuma… Manje je poznato da je genij iz Smiljana imao nestašnu, dječački razigranu stranu. Primjerice, 1898. je “nasanjkao” mnoštvo okupljeno u Madison Square Gardenu jednim svojim izumom. Radilo se o brodu na daljinsko upravljanje: vragolasti izumitelj uvjerio je publiku da plovilo reagira na naredbe koje mu je izvikivao, dok ga je u stvarnosti pokretao upravljačem skrivenim u džepu kaputa.

Godine 1804., londonski tesar po imenu Thomas Millwood stradao je zbog ljudske gluposti. Čovjek je, naime, bio odjeven u bijelo radno odijelo, pa ga je neuka i praznovjerna masa u polumraku zamijenila za duha i pucala na njega!

Na današnji dan: Prije 79 godina umro Nikola Tesla

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});