googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Printscreen

U kultnom filmu ‘Maratonci trče počasni krug’ nije izgovorio ni riječ, a postao je zvijezda

Autor: dnevno.ba

Milivoje Mića Tomić je postao legenda domaćeg filma zahvaljujući svojim izvanrednim glumačkim sposobnostima. Kroz dugogodišnju karijeru od 45 godina, utjelovio je čak 179 uloga, od kojih su mnoge postale ikonične u povijesti filmske umjetnosti.

No, zanimljivo je da za života nikada nije dobio glavnu ulogu. Upravo je zato i nosio titulu “majstor sporednih uloga”, a čini se da mu glavne nisu ni trebale, jer je te sporedne uvijek maestralno igrao, piše Kurir.rs.

Rođen u Beogradu, Mića Tomić pripada plejadi prve poslijeratne generacije glumaca (Ljuba Tadić, Pavle Vuisić, Čkalja, Rade Marković i drugi) koji su obilježili domaću filmsku i kazališnu umjetnost nakon Drugog svjetskog rata.

Foto: Printscreen

Uopće nije namjeravao biti glumac

Mića uopće nije imao namjeru glumiti. Upisao je Pravni fakultet, a onda ga je sudbina odvela drugim putem. Mića Tomić glumom se počeo baviti relativno kasno, u ranim 30-ima, na Odsjeku za kazališnu umjetnost Muzičke akademije, prije osnivanja Fakulteta dramskih umjetnosti.

Beogradsko dramsko pozorište pamti da je Mića Tomić bio njegov član, a sjeća ga se i Atelje 212, gdje je također igrao. Uloge u filmovima crnog vala “Tri”, “Neprijatelj”, “Buđenje štakora” bile su prekretnica u njegovoj karijeri, a Mica je glumio u raznim televizijskim i filmskim formama.

Milivoje Mića Tomić, dugi niz godina bavi se glumom. U razdoblju od 1954. do 1998. godine bio je dio velikih projekata od kojih su neki: “Slovo po slovo”, “Specijalno obrazovanje”, “Kamiondžije”, “Nacionalna klasa”, “Maratonci trče počasni krug”, gdje je igrao djed Maksimilijan.

Početak karijere

Mića nije ni sanjao da će mu gluma postati životni poziv. Sve se dogodilo slučajno. Mića se zatekao u Beogradu na Željezničkoj stanici, kao član planinarskog kluba.

Prilazili su mu glumci koje je poznavao i pitali ga bi li im pomogao. Trebao im je netko da uleti u predstavu “Sve će narod pozlatiti”. Njegov zadatak je bio lagan, samo je trebao glumiti konobara, bez ikakvog teksta.

– Što da napravim? – upitao je Tomić.

– Ništa posebno, samo treba unijeti pladanj s čašicama za rakiju, pa kad stigne brod, pokupite ih – odgovorili su mu kolege.

Unatoč tome što je na prvi pogled sve bilo lako, Mića nije uspio izvršiti zadatak, no onda se dogodilo nešto što je obilježilo početak njegove sjajne karijere.

Dok je iznosio čaše, Mića se spotaknuo i pao te je sve razbio, ali i izazvao smijeh i simpatije publike koja ga je nagradila ovacijama. Mići se svidjela pažnja i odlučio je početi glumiti. Kolege glumci su ga kritizirali, ali i primili u svoju udrugu.

Tako je započela njegova velika karijera koja je trajala dugih 45 godina, a njegov lik i djelo žive kroz njegove maestralne uloge unatoč činjenici da je od njegove smrti prošlo više od 20 godina. Glumac je preminuo 23. kolovoza 2000. u 80. godini života.

Mnogi su zabrinuti zbog zdravlja omiljenog glumca: ‘U zadnji tren su mi promijenili terapiju’

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});