googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Židovsko groblje i Kupreška kosidba na Tentativnoj listi UNESCO-a

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO usvojila je nominacijski dokument za nominaciju Židovskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO-a.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Židovsko groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine. Židovsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini židovsko groblje u Europi, odmah nakon groblja u Pragu. Godina 1630. je zabilježena kao godina otvaranja groblja. Nadgrobni spomenici bosanskih Sefarda razlikuju se i oblikom i motivima od jevrejskih spomenika u drugim dijelovima svijeta.

Nominacija će biti dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a. Nakon upisa na Tentativnu listu slijede aktivnosti izrade Nominacionog fajla i plana upravljanjanja prema Smjernicama UNESCO-a za nominaciju nekog dobra za Listu svjetske kulturne baštine.

Državna komisija za suradnju BiH sa UNESCO-m smatra da bi upis još jednog dobra na Listu svjetske baštine bio od velikog značja za promociju kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Na sjednici je usvojen i nominacijski dokument za nominaciju Običaja natjecanja u košenju trave na Kupresu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu se razvio kao najvažnija tradicija u kojoj sudjeluje čitava zajednica te ju određuje kao ni jedna druga tradicija s ovog područja i predstavlja vrhunac društvenog okupljanja ovoga kraja. Na Reperezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta iz Bosne i Hercegovine do sada su upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

Podržana je nominacija Gazi Husrev-begove biblioteke za UNESCO/Jikji Pamćenje svijeta nagradu. Ova nagrada uspostavljena je kako bi se obilježilo upisivanje najstarije postojeće knjige štampane pokretnim metalnim slovima u UNESCO registar Pamćenje svijeta. Ovom nagradom se odaje priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine čovečanstva. Prošle godine Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisana je u Registar Pamćenje svijeta UNESCOa, istovremeno s upisom i Hagade.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});