fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PONIŠTAVA SE “BALKANSKO PRAVILO”: Regionalni klubovi mogu se susresti u Ligi prvaka

Autor:

Krovna fudbalska organizacija UEFA odlučio je ukinuti tkz. "Balkansko pravilo" po kojem klubovi iz bivše Jugoslavije se ne smije susretati u pretkolima Lige prvaka

Takvo pravila bilo je na snazi još 2007. godine kada su se susreli Zrinjski i Partizan gdje je na tribnama došlo do haotičnih nereda navijača jedne i druge strane.

Tada je UEFA odlučila kako se timovi iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine neće susretati u pretkolima evropskih natjecanja. Obzirom na pandemija koronavirusa i nemogućnost prisustvovanja navijača na tribinama, UEFA je odlučila ukinuti to pravila.

Tako se FK Sarajevo može u 3. pretkolo igrati protiv srpske Crvene Zvezde ili pak zagrebačkog Dinama, naravno ukoliko prođu ranije etape pretkola i kuglice odluče spojiti regionalne klubove.

Voljom žrijeba će biti moguće i da drugi sarajevski tim koji igra Evropu – FK Željezničar, igra protiv beogradskog Partizana, baš kao i Borac i Zrinjski, a oni će se moći sastati i protiv Hajduka, odnosno protiv Osijeka i Rijeke.

No, iako je restrikcija ukinuta za većinu klubova s područja bivše Jugoslavije, ipak sigurnosti radi momčadi iz Bosne i Hercegovine te Srbije neće se moći susretati s klubovima s Kosova zbog napete političke situacije između zemalja.

Žrijeb za prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka je 9. augusta, za 2. kolo dan kasnije, dok je žrijeb za 1. kolo Evropske lige 10. augusta.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});