fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Safet Sušić vizionar – za sada prednjače huligani iz Rusije, Engleske i Hrvatske…

Autor: Nermin Bise / 24sata.info

PARIZ - Sve više ustvari postajem paranoično siguran da je Safet Pape Sušić bio i ostao neshvaćeni vizionar.

Točno je Safet Sušić ne htijući svima nama učinio veliku uslugu. Papetova računica bod po bod na početku kvalifikacija za EURO 2016. danas je kapitalno bogatstvo. Ne moramo strahovati od sankcija UEFA-e, ne moramo biti u pripravnosti zbog eskalacije i erupcije nasilja na ulicama bosansko-hercegovačkih gradova i ne moramo brige brinuti hoće li neko od naših prijatelja, braće, sestara. sinova i kćeri ostati bez glave diljem stadiona u Francuskoj. Na ovaj EURO 2016. nije se plasirao samo onaj ko nije ni nastupao. A reprezentacija BiH pod vodstvom Sušića skoro da nije ni igrala. Statirala je i stagnirala. I evo, ko bi rekao, ko bi li se nadao da ćemo još biti i sretni zbog neuspjelih kvalifikacija za EURO 2016.

Sad šalu na stranu… Ali. čekajte… Tko uopće kaže da smo u prvom pasusu napisali šalu?

Odlično je što navijača reprezentacije BiH nema u Francuskoj na Europskom prvenstvu. Još je bolje što tamo nema Spahića, Džeke, Begovića, Đurića, Vranješa, Šunjića i Pjanića. Ovaj EURO svakako u igračima neće imati svoje glavne junake. Sada je već potpuno jasno da će ”glavne face” Europskog prvenstva u Francuskoj biti huligani. Huligani iz Engleske, Rusije i Hrvatske za sada prednjače u ekspresiji globalne frustracije, pokazujući ustvari da su dobro zaglibili u truležu društva i društvenog miljea iz kojeg su doputovali u Francusku.

Lijepo je zaista što BH.Fanaticosi i ostali navijači reprezentacije BiH ovih dana, i ovaj mjesec nisu u Francuskoj. Mislim, neki od njih sigurno i jesu, ali ne s ciljem davanja podrške Zmajevima. Pa, da se onda još jednom korigujemo: fantastično je što nogometna reprezentacija BiH ovih dana ne igra EURO 2016. u Francuskoj. To zaista imamo svi dužnost i obavezu zahvaliti Safetu Sušiću. A evo i zašto, ako ćemo mak na konac: Safet Sušić je predvodio Edina Džeku i ostale Zmajeve prije pet godina u Parizu kada je BiH nadigrala Francusku i zaslužila direktnim putem otići u Ukrajinu i Poljsku na EURO 2012.

Ali, onda se umiješao dokazani meštar svoga posla Michel Platini koji je dao zadatak škotskom sucu Craighu Thompsonu da tamo neku malu i ”jadnu” balkansku državicu zaustavi ako po zlu pođe na St.Dennis stadionu u Parizu. A pošlo je po zlu za Platinija onog trenutka kada je Edin Džeko maestralno pogodio za vodstvo BiH.

Pa dobro, nije baš Platini morao brinuti da Škot neće navući na penal iz kojeg će Nasri izjednačiti 13 minuta do kraja utakmice. Ali je i Platinija i Thompsona i Francuze, i UEFA-u i sve, osim nas, počastio Emir Spahić koji je napravio penal na Nasriju. Je li bilo vani ili unutra, na liniji kaznenog prostora, to više nije važno. Sve Spahićeve nespretne intervencije u karijeri bile su Li-La. Na ivici incidenta.

Pobjeda Nigerije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu došla je sa Spahićeve strane. Je li novozelandski sudac O’Leary previdio prekršaj nad Dubrovčaninom kao da je sada više važno.

Nije više nikome važno, osim par miliona Bosanaca koji i sada nalijepe video s youtube kanala uz natpis: ”nije bio ofsajd”, što su Novozelanđani ukrali čist pogodak Edinu Džeki kojim je BiH morala povesti 1:0 protiv Nigerije. Nije više važno nikome što je Nigerija prošla dalje, a BiH ispala u prvom krugu na Mundijalu u Brazilu.

Nekako neprimjetno je prošla vijest da je preminuo selektor Nigerije koji je vodio tu afričku velesilu u Brazilu.

A je li ikome važno gdje je naš junak Safet Pape Sušić? Pa, Pape je u Francuskoj. Znate, tamo u toj državi u kojoj se igra EURO 2016., tamo je Pape postao neizbrisivo nogometno ime noseći dres PSG-a.

Eh, da…To je ona Francuska u kojoj je veliki Pape ostao dok su se iz bubnjeva u Rio de Janeiru izvlačile kuglice s imenima reprezentacija koje će igrati Mundijal u Brazilu. Zakasnio na avion za Brazil. I svi smo se smijali tada. Mislim, ko i ne bi. Prvi put odvedeš jednu reprezentaciju, i to svoje zemlje, na Svjetsko prvenstvo, i ti zakasniš na avion.

Ma, znao je Pape nešto. Znao je da će s tog ceremonijala u Riu u svijet otići totalno konfuzna slika o nama i našoj reprezentaciji. Mediji u Iranu su kao reakciju da njihova reprezentacija igra u grupi sa BiH kao amblem našeg Saveza postavili amblem FK Željezničar. U Argentini je javnost mislila da je BiH vrsta palačinke koja se servira kao desert, a samo su nas u Nigeriji shvatili ozbiljno. Mislili su da smo divljaci kakvih nema ni u Africi i pobrinuli se da sudac Peter O’Leary s Novog Zelanda odradi onaj dio posla koji oni nisu mogli.

Sve više ustvari postajem paranoično siguran da je Safet Pape Sušić bio i ostao neshvaćeni vizionar.

Umjesto onog pokliča legendarnog Mladena Delića, pokoj mu duši, kada je u Splitu protiv Bugarske dreknuo: Ne sam Saafeetteee….dođe mi da samo malo iskarikiram i promijenim u jednom slovu potpuni smisao poruke legendarnog Mladena Delića i zagalamim: ‘De sam Safete…

Autor: Nermin Bise / 24sata.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});