fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sloboda će igrati u paklu – Navijači Beitara poznati ekstremisti koji mrze muslimane

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Nogometaši tuzlanske Slobode će u prvom pretkolu Lige Europe igrati protiv izraelskog Beitar Jeruzalema, kluba koji u svojoj povijesti ima šest titula prvaka Izraela i sedam osvojenih kupova, a proteklu sezonu su okončali na trećem mjestu u Izraelu.

Beitar je osnovan 1936. godine od strane Davida Horna i Shmuela Kirschsteina, dva građana Jeruzalema koji su bili vođa mladosti Beitara, liberalnog pokreta u Izraelu, a navijači kluba se sve do danas poistovjećuju isključivo s tim pokretom koji se brzo sukobio s britanskom vlasti i s navijačima Hapoel Jeruzalema, a kao rezultat toga, 1940. godine Englezi su uhitili većinu igrača i poslali ih u egzil u Eritreju ili Keniju, navodi ScSport.ba.

Horn je odbio da napustio klub i premienovao ga u Nordia Jeruzalem, a skoro svi igrači su dolazili iz spomenutog pokreta da bi 1950. godine Beitar počeo nastupati u izraelskoj drugoj ligi, pa su tri godine poslije ušli u prvu ligu, ali su nedugo potom i ispali iz nje.

Prvi trofej su osvojili 1976. godine pod trenerom Nissim Becharom kada su u finalu državnog kupa pobijedili jaki Maccabi Tel Aviv s 2:1, a u prvenstvu su završili kao drugoplasirani, iza Hapoel Beer Sheve da bi tri godine poslije istim rezultatom protiv iste momčadi, ponovo osvojili Kup Izraela.

U sezoni 1984/85. momčadi je bio potreban remi za naslov prvaka protiv Hapoel Tel Aviva, ali u tome nisu uspjeli, izgubili su, te je naslov otišao Maccabi Haifi, a zbog poraza su navijači Beitara i Hapoela prešli granicu sportskog rivala i počeli da se mrze. U sezonama koje su uslijedile poslije spomenute, Beitar je ponovo osvojio dva Kupa, a 1987. godine osvojena je prva titula prvaka Izraela.

Naslove prvaka su još osvajali u sezonama 1992–93, 1996–97, 1997–98 i 2006–07, 2007–08 dok je Kup osvojen 1989, 2008, 2009. godine, a izraelski Superkup 1976. i 1986. godine.

U kolovozu 2005. godine ruski multimilijarder Arcadi Gaydamak kupuje klub, a navlači bijes navijača zato što je tvrdio da će kupiti arapskog igrača što navijači nisu prihvatili. Pod njegovim vodstvom klub je doveo poznate igrače poput Jerome Leroya, Fabrice Fernadesa i Davida Aganza, a sa klupe ih je predvodio Luis Fernandez s kojim je osvojeno treće mjesto u prvenstvu, te se klub kvalificirao u Kup UEFA.

Vladavini Gaydamaka došao je kraj u siječnju 2011. godine kada je prodao klub američkim vlasnicima Danu Adleru i Adamu Levineu koji su na vlasti i danas.

Dodajmo da je Beitar igrao na YMCA stadionu koji su dijelili s Hapopel Jeruzalemom, a 1991. godine oba kluba su prešli na Teddy stadion gdje i danas igraju, a kojega navijači među sobom zovu pakao. Navijači ovog kluba su poznati kao La Familia i poznati su kao navijačka grupa koja mrzi arapske igrače i nikada nisu imali arapskog igrača u svojoj momčadi. Beitar je imao igrača muslimanske vjeroispovjesti, ali oni nisu bili Arapi. La Familia je poznata po svojim rasističkim sloganima i pjesmama protiv arapske populacije, a klub je više puta kažnjavan zbog svojih navijača.

Prvi musliman koji je igrao za Beitar bio je Goram Ajoyev u ranim 90-tim, a navijači su ga voljeli baš kao i Albanca Viktora Paca koji je u novinama priznao da je musliman, ali mu navijači nisu pravili probleme.

S druge strane Nigerijac Ndala Ibrahim, musliman koji je 2005. godine bio na posudbi iz Maccabi Tel Aviva je brzo napustio klub zato što je bio napadan od strane svojih navijača, a isti slučaj je zabilježen i sa Zauom Sadayevom i Dzhabrailom Kadiyevom zbog kojih su navijači Beitara organizirali prosvjede budući da nisu željeli muslimanskog nogometaša u svojoj momčadi. Sadayev je ostao upamćen po tome što je postigao jedan pogodak za Beitar, a navijači su iz prosvjeda napustili stadion.

Što se tiče momčadi, ona po portalu transfermarkt vrijedi 12 milijuna eura, a najskuplji igrač je ujedno i najveća zvijezda, Itay Schechter koji je 2010. godine igrao protiv sarajevskog Željezničara u dresu Hapoel Tel Aviva, ali se nije uspio upisati u listu strijelaca. Još je u karijeri igrao za Nantes, Swansea i Kaiserslautern. Pored njega u momčadi je i bivši igrač Valladolida, Jesus Rueda koji košta također 1,50 milijuna eura, a milijunsku vrijednost još ima i Claudemir, 31-godišnji Brazilac.

Klub je već napustio Nikita Rukavytsya, bivši igrač berlinske Herthe koji je bio najbolji strijelac Beitara prošle sezone s 11 pogodaka, a sljedeće sezone će nositi dres Maccabi Haife, piše ScSport.ba. U klubu nastupa i Arsenio Valpoort koji je ranije nastupao za Heerenven dok je jedini igrač s ovih prostora Dušan Matović, iskusni 32-godišnjak koji igra na poziciji lijevog beka, a prošle godine je bio jedan od najstandardnijih u momčadi. Za kraj možemo napisati da je klub angažirao Kobi Moyala iz redova Maccabi Haife dok se dolazak ostalih pojačanja očekuje uskoro.

U protekloj sezoni udarni igrači Beitara bili su Nikita Rukavytsya koji je u 22 odigrana meča postigao 11 golova, Omer Atzili (25 mečeva, šest golova, četiri asistencije), Lidor Cohen (26 mečeva, pet golova), Itay Shechter (šest mečeva, dva gola, četiri asistencije) i Claudemir (26 mečeva, dva gola, tri asistencije). U svojim redovima imaju i jednog izraelskog reprezentativca – golmana Borisa Kleymana.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});