fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Englezi tvrde – Najbolji gol svih vremena zabio je Hajdukovac Brane Oblak!

Autor: Dnevno.ba

SPLIT - Riječ dvije i o Brani Oblaku, za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 47 utakmica, a uvršten je i u najbolju momčad svjetske smotre 1974. godine u Njemačkoj. U dvoboju protiv Brazila koji je završio bez pogodaka, u zadnjim trenucima utakmice Oblak je pogodio – vratnicu krasnim volej udarcem. Igrao je i na oproštaju Pelea na Maracani u Rio de Janeiru kada je pogodak postigao Jurica Jerković.

Oblak je počeo igrati nogomet 1963. u omladinskom sustavu ljubljanske Olimpije. Tri godine kasnije počeo je standardno igrati sa seniorima i tamo se zadržao narednih sedam godina odigravši čak 300 utakmica za ljubljansku momčad. Kao moćno pojačanje prešao je u splitski Hajduk gdje je doživio igrački zenit. U samo dvije sezone osvojio je dva prvenstva i dva kupa. U sveukupnih 66 utakmica za Hajduk, postigao je 24 pogotka. Nakon Hajduka, Oblak je prešao u čuveni Schalke 04, a nakon sjajnih nastupa za momčad iz Gelsenkirchena kupio ga je bavarski gigant Bayern. Bilo je to vrijeme kada se u njemačkoj momčadi moglo imati samo dva stranca.

U vrijeme posvemašnje digitalizacije i multimedijske ekspanzije povijest, mislimo tu i na onu sportsku, nam je nadohvat ruke. Sa svih strana internetskih servisa objavljuju se snimke rekorda, golova, utakmica, nostalgičari su konačno došli na svoje.

U ovoj lijepoj priči sjetiti će se pogotka baš Branka Oblaka, popularnog Brane kako su ga nazvali u zenitu karijere u splitskom Hajduku, pogotka koji je postigao za Jugoslaviju u prijateljskoj utakmici 5. lipnja 1974. godine u Beogradu pred 80 tisuća gledatelja protiv Engleske. Taj dvoboj, za Jugoslaviju pripremni prije nastupa na svjetskoj smotri u Njemačkoj, završio je 2-2. A pogodak kojeg je zabio Oblak mnogi Englezi i dan-danas smatraju najljepšim golom svih vremena. Uostalom, takav je i naslov snimke tog Oblakovog remek djela. U jedno smo sigurni, tu snimku nećete pogledati samo jednom, nego sigurno više puta. Tako ja atraktivan taj zgoditak.

Hajdukov igrač Brane Oblak zabio je gol velikom engleskom vrataru Rayu Clemencu koji je nerijetko spominjao taj pogodak u svojim intervjuima. Pa je tako rekao da mu se činilo da se raketa zabila u njegov gol.

“To je bio najbolji pogodak kojeg sam ja vidio, a bio sam na golu”, dodao je

Jugoslavija je u toj utakmici igrala u sastavu; Marić, Buljan, Krivokuća, Mužinić, Katalinski, Bogićević, Petković, Oblak, Šurjak, Aćimović, Džajić. Englezi su se suprotstavili u slijedu: Clemence, Lindsay, Todd, Doson, Watson, Hughes, Keegan, Channon, Worthington, Brooking, Bell.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});