googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Kako poboljšati energetsku efikasnost?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U prostorijama Internacionalnog Burč univerziteta 25. i 26.03.2016. god. održane su radionice „Izolacijski proizvodi od prirodnih materijala” i “Certficiranje izolacijskog proizvoda od prirodnih materijala“. Ove radionice su u sklopu projekta koji implementira udruženje Green Council „Energetska efikasnost u zgradarstvu kao polaznica za ostvarivanje održivog društveno-ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini”. Projekt je financijski podržala Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Cilj ovih radionica je bio pronaći efikasan i jednostavan akcioni plan kako certificirati i plasirati bosansko-hercegovačke građevinske materijale napravaljene od prirodnih sirovina (prvenstveno izolacijske materijale od ovčije vune, drveta i slame) na lokalno i međunarodno tržište.

Kako poboljšati energetsku efikasnost 280320161

Radionica je okupila sljedeća akademska lica sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti:

• prof. dr. Azra Korjenić sa Tehničkog Univerziteta u Beču, koja se bavi upravo ispitivanjem prirodnih izolacionih materijala u Austriji,

• prof. dr. Sanela Klarić sa Internacionalnog Burč univerziteta, čija je uža specijalnost održivo stanovanje, te upotreba prirodnih materijala u ovom segmentu arhitekture,

• prof. dr. Maja Roso Popovac sa Univerziteta Džemal Bijedić, koja je svoj životni vijek posvetila restauraciji starih spomenika u Bosni i Hercegovini,

• prof. dr. Azra Kurtović sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa dugogodišnjim radom, iskustvom i znanjem u oblasti građevinskih materijala.

Kako poboljšati energetsku efikasnost 280320162

Prisustvovali su i privrednici iz BiH, poput Krivaja Homes, vodeće kuće za proizvodnju drvenih montažnih objekata u BiH, kompanije Pero koja se bavi zolacijskim materijalila, te Wool-line u čijoj ponudi su vuneni proizvodi, a odnedavno i izolacija od vune. Bili su tu i budući investitori, koji žele da grade niskoenergetske kuće sa prirordnim autohtonim materijalima.

Ovaj skup ne bi bio potpun, a da u radionici nisu sudjelovali i pripadnici državnih institucija, poput gospođe Jasmine Katice, Šefice odsjeka za energetsku efikasnosti pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, te predstavnici Građevinskog instituta Tuzla, koji su odgovorni za ispitivanje određenih građevinskih materijala.

Kako poboljšati energetsku efikasnost 280320164

I na kraju, tu su bili i mladi naučnici i stručnjaci, arhitekte, građevinski inžinjeri čija je strast i želja graditi u Bosni i Hercegovini na energetski učinkovitiji način, koristeći domaće proizvode koji bi podstakli razvoj bosansko-hercegovačke privrede.

S ponosom možemo reći da su radionice bile veoma uspješne i da je ovaj raznovrsni skup stručnih lica i entuzijasta došao do vrlo značajnih zaključaka koji će dati prave informacije potencijalnim proizvođačima građevinskih materijala od prirodnih sirovina, te ih ohrabriti u njihovim poduhvatima da ovakve proizvode plasiraju na tržište. U lipnju su planirane nove radionice na temu izmjena i dopuna zakonskih okvira i regulativa u skladu sa zahtjevima tržišta te promocije i primjene istih u BiH. Konkretan rezultat ovih radionica će biti Vodič za sve aktere u sektoru Energetske efikasnosti kojim će se definirati potrebe i dati smjernice kako Energetska efikasnost u zgradarstvu može biti polaznica za ostvarivanje održivog društveno-ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});