googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Od neizvjesnih početaka do pametne budućnosti: Povijest mobilnih telefona

Autor: Filip.K.

Povijest mobilnih telefona započinje mnogo prije nego što su postali svakodnevni predmeti u našim životima.

Razvoj mobilne telefonije je dugotrajan proces koji je uključivao mnoge inovacije i tehnološke napretke.

Evo pregleda nekoliko ključnih razdoblja u povijesti mobilnih telefona:

Rani eksperimenti

Prvi koraci prema mobilnoj telefoniji napravljeni su krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Razni izumitelji, poput Nikola Tesle i Martina Coopera, eksperimentirali su s bežičnim telefonskim sustavima, no ti su uređaji bili ograničeni i nisu imali praktičnu primjenu.

Prvi mobilni telefoni

Prvi komercijalni mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, lansiran je 1983. godine. Bio je velik, težak i skup, ali je postavio temelje za razvoj mobilne telefonije. Njegova cijena i ograničena dostupnost rezervirana je uglavnom za poslovne korisnike.

Prijelaz na digitalnu tehnologiju

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, mobilni telefoni počeli su prelaziti s analognih na digitalne mreže. Ovo je donijelo poboljšanja u kvaliteti poziva, sigurnosti i kapacitetu mreže.

Era klasičnih mobilnih telefona

Tijekom 1990-ih, mobilni telefoni postali su sve popularniji i pristupačniji. Klasični modeli s antenom postali su simbol tog razdoblja. Proizvođači poput Nokia, Ericsson i Motorola dominirali su tržištem.

Pojava pametnih telefona

Početkom 21. stoljeća, pametni telefoni su počeli mijenjati krajolik mobilne telefonije. iPhone, lansiran 2007. godine, bio je prekretnica u industriji, popularizirajući koncept pametnih telefona s intuitivnim sučeljem i bogatim aplikacijama.

Foto: Pixabay

Era Androida

Slijedeći iPhone, Google je lansirao Android operativni sustav, otvarajući vrata za širok spektar pametnih telefona različitih proizvođača. Ovo je potaknulo intenzivnu konkurenciju i inovacije u mobilnoj industriji.

Unsplash

Napredak tehnologije

Posljednjih godina, mobilni telefoni su postali sve snažniji i funkcionalniji. Pametni telefoni su postali središte naše digitalne povezanosti, pružajući pristup internetu, društvenim mrežama, multimedijskom sadržaju i aplikacijama za sve aspekte života.

Budućnost mobilnih telefona

S razvojem tehnologije poput 5G mreža, proširene stvarnosti (AR), virtualne stvarnosti (VR) i umjetne inteligencije (AI), mobilni telefoni će nastaviti evoluirati i prilagođavati se novim potrebama korisnika i tehnološkim trendovima.

Ukratko, povijest mobilnih telefona je priča o stalnom inoviranju, tehnološkom napretku i promjenama u načinu na koji komuniciramo i koristimo tehnologiju u svakodnevnom životu. Od svojih skromnih početaka kao luksuzni predmeti, mobilni telefoni su postali neizostavan dio modernog društva, osiguravajući nam povezanost i funkcionalnost bez obzira na vrijeme i mjesto.

Otvorena istraga protiv društvenih mreža Instagrama i Facebooka, evo o čemu se radi

Autor: Filip.K.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});