fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Google testira novu značajku, evo o čemu se radi!

Autor: Dnevno.ba/Hina

Google je objavio da će započeti testiranje nove značajke na svom pregledniku Chrome, kao dio plana za zabranu kolačića koje oglašivači koriste u praćenju potrošača.

Google je spreman 4. siječnja uvesti značajku pod nazivom “Zaštita od praćenja” za jedan posto Chromeovih korisnika na globalnoj razini, koja će prema zadanim postavkama ograničiti praćenje između stranica.

Google planira potpuno ukinuti korištenje kolačića trećih strana za korisnike u drugoj polovini 2024. godine. To izaziva zabrinutost zbog pitanja kršenja pravila tržišnog natjecanja na što je upozorila britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržišta (CMA).

CMA istražuje Googleov plan da ukine podršku za neke kolačiće u Chromu jer regulator strahuje da bi to moglo ometati konkurenciju u digitalnom oglašavanju, ali i nadzoru najvećeg segmenta zarađivanja novca – oglašavanja.

Kolačići su datoteke koje omogućuju web stranicama i oglašivačima identifikaciju web surfera i praćenje njihovih navika i sklonosti za robama i uslugama.

Europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager u lipnju je naglasila da će se istrage agencije o Googleovom uvođenju alata za blokiranje kolačića trećih strana – u sklopu tvrtkine inicijative “Privacy Sandbox” – nastaviti.

Oglašivači pak smatraju da će gubitak kolačića u najpopularnijem pregledniku na svijetu ograničiti njihovu mogućnost prikupljanja informacija u personalizaciji oglasa i učiniti ih ovisnima o Googleovim korisničkim bazama podataka.

Autor: Dnevno.ba/Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});