googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OTKRIVAMO: Najbolji srpski haker locirao ruske hakere koji su “napadali” srpske tvrtke

Autor: Slavko Jokić

BEOGRAD - Jedan od jačih balkansih white hat hakera Nikola Dragosavljević (17) je jučer uspio locirati za sada nepoznatu grupu ruskih hakera koji su prošlog mjeseca 2015. godine hakirali nekoliko općina i firmi u Srbiji i novac transportirali iz Srbije, direktno u Moskvu.

Kako saznajemo od ovog maloljetnog, ali iznimno darovitog white hat hakera, oni su koristili nekoliko različitih trojanaca preko kojih su dobijali kontrolu na ostale servere i manipulirali podacima i korisnicima s tog servera. Kako on kaže, Rusi su na hakiranim serverima i računarima instalirali svoje privatne mreže za komunikaciju preko kojih ih je on našao i locirao IP adresu, kao i provajdera na kojeg se vode.

Nikola u razgovoru za Dnevno.ba kaže da nisu koristili nikakvu vrstu zaštite i sakrivanja IP adrese, a kako dalje kaže to je zaključio preko portova koji su korišteni i provajdera na kojeg se vode. Koristili su dosta dobre trojance, kriptirane, tako da ih sistem i antivirus ne prepoznaje što će reći da je u pitanju stvarno dosta jak trojanac!

Podsjetimo da su ruski hakeri hakirali stranicu općine Ćuprije i skinuli sa računa 15.000 eura. Pored općine Ćuprije napadnuto je i dosta firmi iz Beograda, Paraćina, Jagodine i Ćuprije, čiji su računari, baze, evidencije, oštećene i obrisane.

Kako je Nikola saznao u pitanju je organizirana grupa, a ne pojedinac, kako je on rekao u pitanju su čak 5 različitih IP adresa, od tih 5, 3 se vode na Moskvu, 1 na Sankt Peterburg, a jedna na Kijev u Ukrajni. IP adrese nije htio da nam proslijedi, jer kako kaže i dalje radi na tome da sazna tko su zapravo stvarno ti hakeri koji su izvršili ovaj hakerski napad na srpske sisteme u prosincu prošle godine.

Nikola Dragosavljević je nekada važio za jednog od najjačih Black Hat hakera, i bio je član nekoliko najjačih tada hakerskih grupa kao što su Anonymous Squad No.035 i Serbian Hackers. Sada se trenutno bavi samo white hat hakiranjem i kako kaže angažiraju ga domaće firme i kompanije za zaštitu njihovih sistema od napada zlonamjernih odnosno black hat hakera.

Autor: Slavko Jokić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});