fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Stigla tužba tvorcu ChatGPT-ja teška milijarde: ‘Slično se dogodilo i piscu Igre prijestolja’

Autor: Dnevno.ba

The New York Times tuži OpenAI, vlasnika i tvorca ChatGPT-ja, zbog povrede autorskih prava prilikom treniranja te popularne aplikacije koja koristi umjetnu inteligenciju.

U tužbi stoji kako ChatGPT i drugi veliki jezični modeli (LLM) “uče” analizirajući ogromnu količinu podataka, koji se često nalaze online. Ni OpenAI ni Microsoft kao suvlasnik ChatGPT-ja još nisu komentirali tužbu. U tužbi se tvrdi da su “milijuni” članaka koje je objavio New York Times korišteni bez njegova dopuštenja kako bi ChatGPT postao pametniji. Također se tvrdi se da se alat sada natječe s novinama kao pouzdan izvor informacija.

UNSPLASH

Navodi se da će ChatGPT na upit o aktualnim događajima ponekad generirati “doslovne citate” iz članaka New York Timesa, kojima se ne može pristupiti bez plaćanja pretplate. Prema navodima iz tužbe, to znači da čitatelji mogu dobiti sadržaj New York Timesa bez plaćanja – što znači da gubi na prihodu od pretplate, kao i na prihodima od oglasa od ljudi koji posjećuju web stranicu.

Tužba podnesena na saveznom sudu na Manhattanu otkriva da se New York Times neuspješno obratio Microsoftu i OpenAI-ju u travnju tražeći “prijateljsko rješenje” oko autorskih prava. Tužba NYT-ja stiže oko mjesec dana nakon razdoblja kaosa u OpenAI-ju, gdje je suosnivač i izvršni direktor Sam Altman otpušten – i zatim ponovno zaposlen – u periodu od nekoliko dana.

Sličan slučaj dogodio se u rujnu

Njegov otkaz šokirao je poznavatelje industrije i doveo do toga da osoblje zaprijeti masovnim ostavkama ako ga ne vrate na posao. Osim internih problema, tvrtka se sada suočava s više tužbi pokrenutih ove godine. U rujnu je sličan slučaj kršenja autorskih prava pokrenula grupa američkih autora, uključujući pisca Igre prijestolja Georgea RR Martina i pisca Johna Grishama.

To je uslijedilo nakon pravnog postupka koji je pokrenula komičarka Sarah Silverman u srpnju, kao i otvorenog pisma koje su potpisali autori Margaret Atwood i Philip Pullman istog mjeseca, pozivajući AI kompanije da im isplate naknadu za korištenje njihovog rada. OpenAI se također suočava s tužbom zajedno s Microsoftom te programerskom stranicom GitHub.

Europska unija želi kontrolirati umjetnu inteligenciju, evo i kako

Skupina umjetnika tako je u siječnju tužila Stability AI i Midjourney, aplikacije koje stvaraju slike u skladu s tekstualnim upitima, tvrdeći da funkcioniraju samo ako su obučeni na umjetničkim djelima zaštićenim autorskim pravima. Nijedna od tih tužbi još nije riješena, piše The New York Times.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});