fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: MoStart

Umjetna inteligencija u obrazovanju i digitalni asistenti u središtu ‘MoStart’ konferencije

Autor: FENA

Drugo izdanje konferencije o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije MoStart, u organizaciji Centra za informacijske tehnologije SUMIT i Sveučilišta u Mostaru, održat će se od 24. do 26. travnja u Mostaru.

Tijekom prvoga dana konferencije fokus će biti na digitalnim asistentima i asistivnim tehnologijama, dok će diskusija drugoga dana biti proširena na raznolika tematska područja.

Prema riječima člana Organizacijskog i Programskog odbora doc. dr. sc. Daniela Vasića, osim asistivnih tehnologija, govorit će se o temama kao što su primjena umjetne inteligencije u nastavi, obrada prirodnog jezika i računalni vid, što pokazuje širok znanstveni interes konferencije.

Foto: Pixabay

Velika zainteresiranost

Profesor Vasić naglasio je značajan odaziv na konferenciju, s preko 33 predana rada. Osim toga, kako navodi, jedan od vrhunaca konferencije bit će glavni govor profesora Koitija Haside sa Sveučilišta u Tokiju, čije izlaganje na temu “Grafovi poboljšavaju vještine kritičkog mišljenja bez dodatnih troškova” pruža uvid u inovativne metode učenja i poučavanja.

Kako dodaje, konferencija također predstavlja niz značajnih događanja, uključujući panel diskusiju na temu “Razotkrivanje izazova i mogućnosti primjene umjetne inteligencije u nastavnom procesu”.

– Osim toga, održat će se radionica za doktorande na temu “Poboljšana procjena znanja kroz obradu prirodnog jezika, konceptualne mape i tehnologiju digitalnih indeks kartica”, koja nosi 3 ECTS boda. Sudionici i predavači sa Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Mostaru naglašavaju važnost suradnje među akademskim institucijama – rekao je on.

Iako su teme ovogodišnje konferencije MoStart fokusirane na digitalne asistente i asistivne tehnologije, važno je naglasiti da znanstveni dio konferencije ima širi fokus.

Profesor Vasić posebnu pažnju skreće na teme o primjeni umjetne inteligencije i različitih tehnologija, kako u obrazovanju tako i u svim ostalim aspektima suvremenog života.

Europska unija želi kontrolirati umjetnu inteligenciju, evo i kako

Važnost digitalnih asistenata

– Osim toga, širi fokus znanstvenog dijela konferencije na generalnu primjenu umjetne inteligencije i tehnologija u različitim aspektima života i obrazovanja ukazuje na značaj razumijevanja i integracije ovih alata u svakodnevne prakse. To potvrđuje važnost digitalnih asistenata, ne samo kao specijaliziranih alata za osobe s određenim potrebama, već kao univerzalnih pomagala koja mogu poboljšati kvalitetu života i rada za svakog pojedinca – rekao je Vasić.

Pojašnjava da, u kontekstu Bosne i Hercegovine, razvoj i primjena asistivne tehnologije i digitalnih asistenata postupno napreduje, no isto tako postoji veliki potencijal za njihovu širu upotrebu.

– Poboljšanje pristupačnosti i osvještavanje o koristima koje ove tehnologije donose može značajno doprinijeti, kako osobama s invaliditetom, tako i široj populaciji, olakšavajući svakodnevne aktivnosti i omogućavajući nove načine interakcije s tehnologijom – pojasnio je on.

Profesor je spomenuo i razvoj pravnog okvira u Bosni i Hercegovini, navodeći da je on još uvijek u razvoju, te da bi podržao i osigurao pravedan pristup asistivnim tehnologijama za sve građane, uključujući osobe s invaliditetom.

– Postoje zakoni koji promiču prava i pristupačnost za osobe s invaliditetom, ali implementacija tih zakona u praksi često nailazi na izazove, uključujući nedostatak specifičnih propisa koji se direktno odnose na asistivne tehnologije, kao i ograničena financijska sredstva za njihovu nabavku i distribuciju – dodao je on.

Foto: SUM

Akademski uspjesi

U vezi s ovogodišnjom znanstvenom konferencijom, naglasio je i značajne akademske uspjehe koji su postignuti.

– Ove godine, zbornik radova konferencije MoStart bit će objavljen od strane uglednog izdavača Springer. To je znak prepoznavanja kvalitete i važnosti istraživanja predstavljenog na konferenciji. Osim toga, proširena izdanja odabranih radova bit će dio posebnog izdanja Springer Nature časopisa SN Computer Science. Ovo predstavlja izuzetan uspjeh za ovogodišnju konferenciju i pruža izvanrednu priliku za istraživače da podijele svoj rad s međunarodnom znanstvenom zajednicom – naglasio je on.

Na kraju je rekao da se značaj objavljivanja radova kroz renomiranog izdavača kao što je Springer ne može podcijeniti, jer ne samo da povećava vidljivost i dostupnost istraživanja, već također pruža validaciju i priznanje za autore i njihov rad.

– Ovaj uspjeh konferencije MoStart svjedoči o njenom značaju kao foruma za predstavljanje naprednih istraživanja u području umjetne inteligencije, asistivnih tehnologija i digitalnih asistenata, te njezinom doprinosu globalnoj znanstvenoj i obrazovnoj zajednici – zaključio je doc.dr.sc. Daniel Vasić.

Sveučilištu u Mostaru dobilo prijetnje zbog potpore kolegama u Izraelu

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});