Zanimljiv ljetni kamp u Tuzli

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli zajedno s Johann Wolfgang Goethe Universitaetom Frankfurt i ove godine organizira simpozij za nastavnike i studente iz Bosne i Hercegovine i regije pod nazivom "CONNECT 3.0 - Svjesnost i konvergencija".

Suorganizatori simpozija su Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište Mostar, Univerzitet u Novom Sadu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba. Kamp i simpozij financirani su od strane Deutcsher Akademischer Austauschdienst (DAAD).

Nauka je uvijek bila među prvima u poticanju i omogućavanju međunarodne suradnje. Naučnici imaju tradiciju prevazilaženja etničkih i političkih barijera kao pioniri uspostavljanja novih formi suradnje.

Simpozij CONNECT je pokrenut od strane naučnika iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su aktivni u području teorijske/matematičke fizike i eksperimentalne/primijenjene fizike. Fokus Simpozija nije razmjena naučnih ideja nego rasprava o promoviranju nauke i njen utjecaj na civilno društvo u regiji. Glavni cilj Simpozija je okupljanje mladih istraživača, te poticanje međusobne diskusije kako bi se došlo do zaključaka koji bi unaprijedili razvoj civilnog društva.

Ovaj simpozij je već imao dvije uspješne inačice, Connect 2017. i Connect 2.0 2018. godine.

Prvi dio ovogodišnjeg simpozija CONNECT 3.0 se održava se kao naučni kamp u Tuzli od 09.07. do 12.07.2019. godine. Okupljanje studenata iz Tuzle, Frankfurta, Banja Luke, Novog Sada i Mostara je u Tuzli 09.07.2019. gdje će s mentorima raditi na zadanoj temi do 12.07.2019. godine.

Nakon što obrade i pripreme zadane teme svi sudionici kampa će se priključiti još većoj skupini naučnih radnika iz regije i SR Njemačke na Simpoziju koji će se održati u Neumu krajem kolovoza mjeseca. Ovim naše najbolje studentice i studente, svih profila, posebno i nagađujemo, jer isplati se studirati prirodne i matematičke nauke, u svakom pogledu!

Dobro došli na naš i Vaš Prirodno-matematički fakultet!, navodi se u obavijesti prof.dr. Vedada Pašića, dekana spomenutog fakulteta iz Tuzle.

Više informacija na:

http://pmf.untz.ba/2019/07/04/ljetni-naucni-kamp-tuzla-2019/

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI