fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Znanstvenici iz Argentini koriste nuklearnu energiju za sterilizaciju komaraca koji prenose bolesti

Autor: dnevno.ba/hina

Argentinski znanstvenici koriste nuklearnu energiju za sterilizaciju komaraca koji prenose zaraze. Zemlja se suočava s rekordnim brojem slučajeva denga groznice, pa se nadaju da bi ova tehnika, koja se testira od 2016., mogla pomoći u suzbijanju budućih valova infekcija.

Komarac koji obično širi denga groznicu i druge povezane bolesti, uključujući Zika virus i chikungunyu, izazovan je neprijatelj.

Znanstvenici iz argentinske Nacionalne komisije za atomsku energiju (CNEA) testirali su inovativnu tehniku koja uključuje masovni uzgoj i sterilizaciju komaraca vrste Aedes aegypti prije nego što ih puste natrag u divljinu na parenje.

Predviđa se da će divlja populacija opadati tijekom vremena i nakon uzastopnih puštanja.

Voditeljica Odjela za poljoprivredne primjene CNEA-e, Mariana Malter Terrada, kaže da je ova tehnika poput kontrole rađanja za insekte.

– Predlaže se kontrola insekata između sebe puštanjem sterilnih mužjaka u okoliš gdje je potrebno smanjiti populaciju insekata štetnika”, objašnjava Malter Terrada.

– Sterilni mužjaci natječu se s divljim mužjacima kako bi se parili s divljim ženkama, a rezultat tog parenja je neodrživ. Na taj način, sa svakim puštanjem, populacija u ciljanom području opada.

Argentinsko ministarstvo zdravstva zabilježilo je preko 130.000 potvrđenih slučajeva denga groznice u 2023. sa 68 smrtnih slučajeva.

Istraživač Carlos Ibarra ide od kuće do kuće skupljajući jajašca iz spremnika dizajniranih za skupljanje jajašaca komaraca.

Terrada objašnjava što se događa u laboratoriju.

– Komarci se uzgajaju u laboratoriju, mužjaci i ženke su odvojeni. Mužjaci se zatim ozračuju gama zračenjem u postrojenju za zračenje koje imamo u Atomskom centru Ezeiza”, objašnjava ona.

– To zračenje ih čini sterilnima, ali im se daje određena doza kako ne bi izgubili konkurentnost. Tada se komarci puštaju u prirodu. Oni ostaju kompetitivni komarci koji će se pariti sa ženkama, a rezultat tog parenja neće biti potomstvo. Na taj se način populacija na tom području smanjuje.

Stručnjaci kažu da je jedna od prednosti ove tehnike odsutnost otrova i izbjegavanje tradicionalnog prskanja pesticidima. Time su ljudi i životinje manje izloženi toksinima koji mogu dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Biologinja i neovisna istraživačica Andrea Noemi Avalos kaže da se tehnika čini obećavajućom:

– Čini mi se da je tehnika sterilnih insekata ovdje u Argentini napredna i obećavajuća. Imala je nevjerojatan uspjeh u kontroli vinske mušice. Dakle, mislim da ima veliki potencijal za kontrolu vektora denge, komarca Aedes aegypti. I vjerujem da imamo sve potrebne alate za to, kaže ona.

Zdravstveni dužnosnici u Argentini sada se pripremaju za sljedeći veliki val denge koji se očekuje između siječnja i travnja 2024.

Autor: dnevno.ba/hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});