fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BARIŠA ČOLAK :Pretvaranje Doma naroda u građanski dom je bošnjački entitet

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Principi koje su usuglasili SDA, SBB, SDP i DF, između ostalog, o reduciranju Doma naroda Parlamenta FBiH, nemaju nikakve veze sa provođenjem odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH).

U razgovoru za Vijesti.ba, on ističe da za HDZ BiH nije prihvatljivo izjednačavanje nadležnosti Doma naroda federalnog Parlamenta sa nadležnostima Vijeća naroda RS.

“Ne znam zašto bismo se sada bavili nadležnostima Doma naroda FBiH. Niti je o tome bilo riječi u odluci Ustavnog suda BiH, niti je iko tražio da se promijeni uloga Doma naroda FBiH, kao jednog od dva zakonodavna doma. Ne radi se o etničkom ili neetničkom Domu naroda, nego upravo onakvom kakvim ga je definirao Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu Ljubić. Dakle, riječ je o legitimnom zastupanju. Ponavljam, Dom naroda ne može biti pretvoren u građanski dom, jer on nije građanski dom. Naravno, njegova prioritetna uloga je u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, ali on je zamišljen kao dom koji ima zakonodavnu ulogu”, kategoričan je Čolak.

Ukoliko četiri stranke žele uspostaviti punu simetriju između Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS, to će, upozorava, stvoriti novu asimetriju u odnosu na Dom naroda Parlamenta BiH.

“Tada bismo imali dvije asimetrije sa državnim nivoom vlasti. Ja mislim suprotno, odnosno da bismo trebali poći sa državnog nivoa ukoliko želimo uklanjati određene asimetrije”, smatra Čolak.

Kako ističe, prijedlog SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a ide u smjeru pretvaranja federalnog Doma naroda u građanski dom.

“No, Dom naroda nije zamišljen kao građanski dom, nego kao zakonodavni dom koji je jednak Zastupničkom domu, s tim da ima posebna ovlaštenja u smislu zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Odluka Ustavnog suda BiH ide u pravcu legitimnog predstavljanja i zastupanja u Domu naroda, ali ovim prijedlogom se želi nešto sasvim drugo”, naglašava Čolak u razgovoru za Vijesti.ba.

A to “nešto drugo” vodi ka Federaciji BiH kao bošnjačkom entitetu.

“Ako zagovarate dva građanska doma, a u FBiH su Bošnjaci većina, sa više od 70 posto, dok Hrvata ima oko 22-23 posto, što je to drugo, nego isključivo bošnjački entitet. Njihov prijedlog ide apsolutno u tom pravcu. Nažalost, ali to je tako”, konstatira Čolak, te zapaža da su to po prvi put bošnjačke stranke predstavile jasno i eksplicitno.

On podsjeća da je Federacija BiH prvobitno zamišljena kao ravnopravna zajednica Hrvata i Bošnjaka. Međutim, odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, došlo je do promjene broja delegata u Domu naroda FBiH.

“Ta odluka Ustavnog suda determinirala je kasnije i izmjene Ustava FBiH, prije svega nametanjem odluka od strane OHR-a. Na Ustav FBiH nametnuta su 73 amandmana”, napominje Čolak.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});