fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Antonio Balic / CROPIX

Bećirović: Mi članovi Predsjedništva trebamo čuvati državne interese BiH

Autor: FENA

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je da je na današnjoj izvanrednoj sjednici Predsjedništva, koju je sazvao, jedna od točaka (na prijedlog članice Željke Cvijanović) bila točka pod nazivom “Stajalište Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o pitanju aplikacije Kosova za članstvo u Vijeću Europe’.

– O tome smo vodili višesatnu raspravu na sjednici Predsjedništva BiH. S obzirom da je Cvijanović u obrazloženju te točke napisala da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno tijelo za kreiranje i definiranje vanjske politike, rekao sam da se slažem s tim dijelom obrazloženja jer je Predsjedništvo doista jedino nadležno tijelo. Ali onda sam zbog toga postavio i neka principijelna, suštinska pitanja kako je moguće da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik krajem veljače ove godine putuje u Bjelorusiju i Rusiju i iznosi stavove kako se nije složio s Predsjedništvom BiH, smatrajući da je vanjska politika isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine. , a svi znamo da se entitetski predsjednik nije konzultirao s tim državnim organom Bosne i Hercegovine – kazao je za Fenu Bećirović.

Također, na sjednici Predsjedništva BiH ukazao je na, kako je rekao, skandalozan istup veleposlanika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima Bojana Vujića, koji je protuustavnim islamofobnim istupom zloupotrijebio veleposlanički položaj i izrekao brojne neistine.

– Postavio sam pitanje da li je taj veleposlanik na bilo koji način konzultirao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Odgovor je da se nije konzultirao. Dakle, predstavnici koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska trebaju djelovati principijelno i ne pokušavati jednostrano razgovarati o ovoj temi – kazao je.

Kada je riječ o stavu Predsjedništva BiH u vezi s Kosovom, Bećirović ističe da je na današnjoj sjednici vrlo jasno rekao da nema nikakve urgencije za Bosnu i Hercegovinu po ovoj temi.

– Mi, članovi Predsjedništva BiH, trebamo štititi državne interese Bosne i Hercegovine. To je naša ustavna zadaća i dužnost. Mi, članovi Predsjedništva BiH, nismo ni sateliti ni marionete susjedne Srbije ili bilo koje druge zemlje. Ja sam vrlo jasno rekao da članovi Predsjedništva BiH imaju samo dužnost da služe državi i građanima Bosne i Hercegovine i tako se trebamo ponašati i ponašati – naglasio je.

Bećirović kaže da je također, tijekom rasprave, istaknuo kako ‘mi u BiH nismo krivi što su Slobodan Milošević i njegov režim devedesetih vodili jednu užasnu politiku’.

– Nismo mi krivi što je Slobodan Milošević organizirao balvan jogurt revoluciju krajem osamdesetih. Nismo mi u Bosni i Hercegovini krivi što je Miloševićev režim promovirao velikosrpski projekt i razbio Jugoslaviju. Nismo mi krivi što je Milošević na Gazimestanu 1989. pozivao na rat. A mi u BiH nismo krivi što se Srbija suočava s posljedicama pogubne politike tog Miloševićevog režima – naglasio je.

Foto: FENA

‘BiH je jedna od najstarijih europskih država’

Bećirović ističe da je na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH jasno dao do znanja da treba prestati s krajnje neargumentiranom, opasnom politikom povezivanja neriješenih pitanja u odnosima Srbije i Kosova s ​​trajno riješenim statusom države Bosne i Hercegovine.

– Apsolutno je nemoguće uspoređivati. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih europskih država, s poviješću dugom nekoliko tisućljeća. Za razliku od Bosne i Hercegovine, Srbija i Kosovo su imali potpuno drugačiju prošlost. Zato ih je krajnje neumjesno, neutemeljeno i neargumentirano uspoređivati. Naglasio sam i da odnos Srbije i Kosova nikada nije imao, nema danas i ne može imati u budućnosti nikakve veze s državom Bosnom i Hercegovinom jer se radi o potpuno zasebnom povijesnom, geografskom, političkom i međunarodno-pravnom kontekstu. . A posebno sam istaknuo da pokušaji političke trgovine pojedinih dužnosnika Srbije po pitanju statusa Kosova nemaju i ne mogu imati nikakve veze s državom Bosnom i Hercegovinom, u okviru važećih normi međunarodnog prava. , jer Bosna i Hercegovina nikada i ni na koji način nije sudjelovala u izazivanju i produbljivanju problema između Srbije i Kosova, te zbog toga nitko nema pravno, političko, povijesno ili moralno pravo povezivati ​​trajno riješen status. države Bosne i Hercegovine s neriješenim pitanjima između Srbije i Kosova, kaže Bećirović.

Kako kaže za Fenu, Bećirović je glasao na kraju današnje sjednice Predsjedništva BiH.

– Jedan član Predsjedništva BiH je glasao za, jedan protiv, a jedan je bio suzdržan. I na kraju sjednice sam zaključio da se nisu stekli uvjeti za odlučivanje o ovom pitanju i da Predsjedništvo uopće nije donijelo odluku – kazao je Bećirović za Fenu nakon današnje izvanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Dodik o mogućim trzavicama: ‘Uloga EUFOR-a je da nas razgraniči u slučaju sukoba’

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});