fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BiH peta u Europi po siromaštvu

Autor: Srna

BANJA LUKA - BiH je peta zemlja u Europi po siromaštvu, a svaki njezin šesti građanin je siromašan, odnosno živi sa primanjima manjim od 237 KM mjesečno, tvrdi profesor banjolučkog Univerziteta Duško Vejnović.

Vejnović je na konferenciji za novinare u Banja Luci, povodom 17. listopada – Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, rekao da umirovljenici, ali i brojni radnici, godinama preživljavaju na minimalcu, a mladi masovno napuštaju zemlju.

On je naveo da skoro polovica građana BiH živi na granici siromaštva preživljavajući sa mjesečnim primanjima od oko 416 KM.

“Najbliži ovoj kategoriji su nezaposleni, samozaposleni poput poljoprivrednika i domaćinstva sa više od troje djece”, kaže Vejnović.

On je rekao da je broj djece u BiH koja ovise od socijalne pomoći u zadnje dvije godine povećan za 10 posto.

“U kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladi, čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu”, naveo je Vejnović.

On je dodao da većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive sa obiteljima i djecom, budući da jedna plaća nije dovoljna da se domaćinstvo zadrži iznad razine siromaštva.

Vejnović je rekao i da se broj nezaposlenih približava broju zaposlenih, te da, prema podacima Svjetske banke, godišnja zarada u BiH po osobi iznosi 10.572 KM, a troškovi 12.689 KM.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, znanosti i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić smatra da je vlast dužna poboljšati uvjete života, da mladi ne bi odlazili i da bi ljudi mogli živjeti i raditi dostojanstveno.

Ujedinjeni narodi su 1993. godine ustanovili 17. listopad kao Dan borbe protiv siromaštva. To je dan simbolične posvećenosti u nastojanjima da se iskorijeni ekstremno siromaštvo i nejednakost.

Autor: Srna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});