fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Borenović nakon pregovora: U zabludi smo ako mislimo da će vladajuća koalicija donijeti odgovarajuće rješenje. Godine prolaze, oni zavaravaju, lažu, petljaju

Autor:

Ispred opozicije iz Republike Srpske u rezidenciji američkog veleposlanika u BiH danas su bili Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS) gdje su iznijeli svoja mišljenja o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Ispred opozicije iz Republike Srpske u rezidenciji američkog veleposlanika u BiH danas su bili Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS) gdje su iznijeli svoja mišljenja o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Govoreći o razgovorima o izboru članova Predsjedništva BiH, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a je podcrtao je da je za njega i Mirka Šarovića (SDS) prihvatljiv asimetričan model, prenosi Klix.

Po tom modelu, kako je objasnio, na direktan način birao bi se član Predsjedništva iz RS-a, a na indirektan način – kroz Parlament FBiH ili Parlament BiH – druga dva člana.

“Nema konkretnog prijedloga i u zabludi smo ako mislimo da će vladajuća koalicija donijeti odgovarajuće rješenje. Mjeseci prolaze, godine prolaze, zavaravaju, lažu, petljaju, traže samo jednu stvar, a to je da što prije prođe ova neizborna godina i da onda imaju ključni izgovor – da je nemoguće mijenjati izborno zakonodavstvo u 2020., izbornoj godini. To se dešavalo do sada već pet-šest puta i to je ključni cilj i SNSD-a i HDZ-a i SDA. Srpanj je mjesec, da se dođe do rujna, malo svađe i tenzija, studeni, prosinac, praznici… i dođemo u siječanj i kažemo ‘Izborna je godina, nema izmjena Izbornog zakona’. To će tako biti, svjedoci smo kako se radi u Interresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva i to je potpuno jasno. Vi morate da živite od toga hoće li na sjednicu doći članovi SNSD-a, HDZ-a I SDA da bi imali kvorum. Zato smo imali nekoliko potrošenih sjednica i ušli u neku vrstu vremenskog cajtnota, što je očigledno cilj vladajuće koalicije”, rekao je Borenović.

On smatra da je ključno pitanje tko može riješiti problem uvođenja optičkog skeniranja glasačkih listića, “da u 7:15 imamo rezultate izbora i da ne čekamo hoće li neko da krade tijekom noći preko izbornih brojača i kreira volju birača”.

“To je za nas ključni momenat koji može opredijeliti hoćemo li imati fer i poštene izbore. To se može uraditi ako postoji politička volja. Onaj tko je protiv skeniranja glasačkih listića i tih, po nama suštinskih tehničkih izmjena Izbornog zakona, on u suštini hoće da ostane na tome da se na krađama, lopovlucima, otimačini… kreira sudbina ove zemlje i na izbornoj korupciji uvodi korupcija u sistem i sve strukture u ovoj zemlji. Mislim da smo danas pokazali jednu vrstu zrelosti i spremnosti da mijenjamo izborno zakonodavstvo tako da imamo zaista demokratski, fer, poštene izbore i da smo spremni da u tome sudjelujemo”, kazao je Borenović.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kazao je da je za tu stranku prihvatljiv neposredan izbor članova Predsjedništva BiH , ali da bi podržali i asimetričan pristup po kojem bi u Republici Srpskoj biran direktno, a u Federaciji BiH posredno.

“Smatramo da za to ima smisla jer već imamo asimetričan sistem kod izbora predsjednika RS-a i predsjednika FBiH. To nam ukazuje nam da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva BiH, s tim da bi se izbrisala odrednica oko nacionalne pripadnosti u Ustavu BiH. Što se nas tiče, asimetričan model ima najviše šansi za uspjeh”, rekao je Šarović.

Dodao je kako je na susretu bilo govora i o Izbornom zakonu i “nekim drugim pitanjima”.

“Ja mislim, a čini mi se da se slažu i drugi, da bez obzira na bilo kakav izbor člana Predsjedništva, ako nemamo izmjena Izbornog zakona koji bi bio transparentan, u kojem bi se uvele neke novine, da je to uzaludan posao. Vidimo da se nemilosrdno krade na izborima i da oni koji su krali sada kreiraju nova rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci”, kazao je Šarović.

Podsjetimo, danas su američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst obavili sastanke s bh. liderima.

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});