fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Britanska premijerka aktivirala članak 50, Tusk primio pismo

Autor: Dnevno.hr

"Vjerujem u Britaniju i da naši najbolji dani leže u budućnosti" , dodala je britanska premijerka.

Britanska premijerka Theresa May aktivirat će danas član 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije i time službeno pokrenuti dvogodišnju proceduru razdruživanja. Parlament je predoa njeno pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, kojim ga se službeno obavještava da je Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon više od 40 godina, odlučilo napustiti Europsku uniju.

Kako je priopćeno, Tusk je primio pismo koje je uputila Theresa May.

Ona želi “jasan i čist” raskid s EU, što podrazumijeva napuštanje zajedničkog europskog tržišta kako bi mogla kontrolirati useljavanje građana iz drugih država članica EU, što je bio jedan od glavnih razloga za Brexit. Sloboda kretanja ljudi jedno je od temeljnih načela EU. Tusk će u roku od 48 sati poslati ostalim državama članicama nacrt smjernica za pregovore s Londonom. Svoja stajališta o tome iznijet će na Malti, gdje će učestvovati na kongresu Europske pučke stranke (EPP).

Smjernice za pregovore moraju odobriti šefovi država i vlada 27 država članica na sumitu 29. aprila u Bruxellesu. Glavni pregovarač s europske strane bit će Francuz Michel Barnier, a s britanske David Davis.

“Britanska vlada djeluje na osnovu volje britanskog naroda i jasnog stajališta ovog dokumenta. Prije nekoliko minuta posebni izaslanik Ujedinjenog kraljevstva u Bruxellesu je u moje ime predao pismo Vijeću Europe čime se potvrdila odluka vlade da će se pokrenuti članak 50. Ovo je povijesni trenutak i nema više natrag. Britanija napušta EU. Mi ćemo donositi vlastite zakone i odluke, kako bi izgradili pravediniju zemlju, to je prilika koju imamo. Naš izbor će definirati prirodu naše nacije”, kazala je May.

“Vjerujem u Britaniju i da naši najbolji dani leže u budućnosti” , dodala je britanska premijerka.

“Ovo je prilika da se upitamo kakvu zemlju želimo, da kao društvo iz svega izađemo snažnije i pravednije, da ono postane megnet za međunarodni talent. Želimo bitiglobalna Britanija koja će ostvarivati interes i izvan granica EU-a”, poručila je May, prenosi N1.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});