fbpx

DIVNA GESTA ŽIDOVSKIH VLASTI Izrael odobrio kršćanima iz Gaze ulazak na Zapadnu obalu za Božić

Autor: Dnevno.ba

Izraelske vlasti u srijedu su priopćile da će izdati dozvole za 500 pripadnika sićušne kršćanske zajednice u Pojasu Gaze da uđu u Izrael i na Zapadnu obalu kako bi proslavili Božić.

Izrael je u prošlosti dopuštao kršćanskim mještanima Gaze da napuste taj teritorij za Božić iako je takva praksa zamrznuta u prošloj godini zbog pandemije koronavirusa.

Pokreti iz Gaze također su bili ograničeni od 11-dnevnog rata u svibnju prošle godine između Izraela i Hamasovih vladara te teritorije. Izrael je, ipak, u posljednjim mjesecima počeo ublažavati neke od restrikcija, odobravajući dozvole za nekoliko tisuća Gažana da rade u Izraelu, u okviru diskretnih egipatskih napora na dogovaranju dugotrajnog primirja.

COGAT, izraelska vojna agencija odgovorna za palestinska civilna pitanja, objavila je odobrenje dozvola za ljude koji posjećuju rodbinu i sveta mjesta u Izraelu i na Zapadnoj obali. Također je priopćio da je povećao pristup Jeruzalemu za kršćane s okupirane Zapadne obale i da je dopustio za oko 200 kršćana iz Gaze da prolaze kroz Izrael do Jordana radi putovanja u inozemstvo, prenosi AP.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI