fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dodik prikliješten s dvije strane

Autor: Dnevni list

BANJA LUKA - Praktično sve do prije nekoliko dana nemilosrdni čelnik SNSD-a i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik je bezočno pribijao na izdajnički stup srama vođe oporbenih stranaka u RS-u Mirka Šarovića i Branislava Borenovića i dužnosnike SDS-a i PDP-a u državnim institucijama optužujući ih da žele dokrajčiti RS, da su prodane duše i sluge SDA.

Kako su se smjerovi naglo zarotirali na drugu stranu u zadnjih nekoliko dana Dodik bi lako mogao upasti u jamu koju je drugima kopao. Samo u prošli ponedjeljak lider SNSD-a i član državnog Predsjedništva je bio prikliješten uz brvno s dvije strane, možda i koordinirano, i jedva je disao.

Kao grom iz vedra neba odjeknula je službena informacija da je famozni Program reformi odmah nakon izglasavanja novoga saziva Vijeća ministara istog dana munjevitom brzinom stigao u središte NATO saveza. Čak se pojavila i špekulacija da je u pitanju originalni dokument na engleskome jeziku. Ispalo je dakle da je Milorad Dodik pred zastupnicima u Narodnoj skupštini branio nekakvu kopiju ili plagijat kojeg je navodno servirao kako bi lakše dokazao da ništa nije šarnuo na štetu RS-a, da Program reformi nije ANP i da NATO s toga neće aktivirati MAP program.

Kaos u NSRS

Kada je oporba prozrela igru i doznala da je originalni dokument već u Bruxellesu u Narodnoj skupštini je nastao pravi kaos. Jer, logično je promišljanje Šarovića, Borenovića i drugih, čemu rasprava i čemu predstava u Banja Luci, ako je Program reformi već na stolu čelnika NATO saveza i više se tu ništa ne da promijeniti, a još manje zaustaviti.

Milorad Dodik se u jednom trenutku totalno pogubio pa je stradao nevini mikrofon, a uobičajena vrijeđanja zastupnika iz oporbe samo su bili potezi očajnika koji je opako prizemljen. Nikad jadnijeg Dodika javnost vjerojatno nije vidjela. Njegova duševna agonija se nastavila i izvan sabornice pa je u jednom trenutku građanima RS-a poručio kako je spreman dati ostavku ako se utvrdi da je izdao interese RS-a. To je bio neupitni strah da je ipak nešto zabrljao.

Savršni udarac na do sada nesporni autoritet Milorada Dodika bi zasigurno mogao zadati upravo ”mrski” NATO savez. Ako čelnici najjače svjetske vojne Alijanse potvrde da je Program reformi u istoj ravni kao i ANP i posve dostatan za aktiviranje MAP programa tek će nastupiti muke i grozna vremena za Milorada Dodika.

Kvinte, koji su ”kumovali” terminološkom i sadržajnom usuglašavanju Programa reformi ne prejudiciraju konačno očitovanje NATO saveza, ali su indikativno ekspresno podržali slanje dokumenta u Bruxelles. Naravno, za Dodika je jako važno doznati tko se očigledno u Sarajevu poigrao s njime i iza njegovih leđa, vjerojatno i bez njegovoga znanja, ”šibicarski” poslao Program reformi prije rasprave u Narodnoj skupštini RS i time ga doslovce ismijao, ali javno mnijenje je iznimno zainteresirano što će u konačnici odlučiti čelnici NATO saveza.

Agresivna oporba

U tom međuprostoru oporba u RS-u je vrlo agresivno preuzela inicijativu u svoje ruke i stavila Dodikovu mašineriju u podređenu poziciju nakon dugo vremena, a njegov autoritet na veliku kušnju pred narodom.

Ipak, Milorada Dodika se ne smije podcjenjivati. Ranjena zvijer je uvijek najopasnija. Zato i jeste za njegovu političku sudbinu prevažno što će kazati u NATO savezu. Ako, Program reformi zapravo bude u sadržajnom smislu tretiran kao Godišnji nacionalni plan, onda proces putovanja BiH prema Alijansi dobiva novi zamah i teško ga se može zaustaviti.

U takvom raspletu ispast će da je upravo Dodik dao svoj pismeni pristanak bez obzira što se on uporno brani kako je za aktiviranje MAP-a i svaki drugi potez potrebna i nova odluka. Nema nikakve sumnje Mirko Šarović i Branislav Borenović će se zbog fatalnoga potpisa znati ”napiti krvi” Miloradu Dodiku i žestoko mu uzvratiti za sve one bljuvotine i uvrede koje su godinama trpjeli.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});