fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Karlo Lovrić

DRAGAN ČOVIĆ: Pa i ja sam nekad brao duhan i moglo se od toga živjeti…

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba

MOSTAR - U povodu 65 godina utemeljenja Duhanskoga instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini u Mostaru je ovog ponedjeljka započeo dvodnevni znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Duhan u Bosni i Hercegovini - jučer, danas i sutra”, javlja Fena.

Otvarajući skup predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava spomenuti skup, kazao je kako je u zadnjih osam godina u BiH prepolovljena legalna trgovina duhana, odnosno duhanskih prerađevina.

duhanari4-03102017

“Mi enormno mnogo uvozimo duhana iz Europe i prodajemo ga ovdje kao nerezanog, tj. prodajemo ga u različitim oblicima” – kazao je dr. Čović, dodavši kako se ta oblast žurno treba urediti.

“Siguran sam da se u tih osam godina nije pušilo manje, ni manje konzumirao duhan. Činjenica da se proizvodnja prepolovila govori da je netko popunio taj prostor na različite načine” – ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Ustvrdio je kako brojke same za sebe govore kolika je moć industrije duhana i duhanskih prerađevina u svijetu i u kojoj su mjeri države zainteresirane za tu poljoprivrednu granu.

Smatra kako bi bilo važno dati odgovor na pitanje kako poljoprivredu vratiti u BiH, kao stratešku granu za život u ovoj zemlji, kazavši pri tome kako danas treba odgovoriti na pitanje – što u budućnosti saditi u Hercegovini jer je ona evidentno mjesto gdje će se živjeti od poljoprivrede.

duhanari3-03102017

“Naš europski put je sasvim izgledan. Koliko god mi bili nesposobni da ga uzmemo u svoje ruke, on će se dogoditi, željeli mi to ili ne željeli u idućih pet ili šest godina zajedno s ostalim zemljama u okruženju. Onda će ponovno doći regulativa koje će regulirati poljoprivredu na jedan svoj poseban način jer ona ima svoje posebno mjesto u EU” – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

I on se sam prisjetio kako je u svojoj mladosti brao duhan kod svog djeda, kazavši kako je tada bila drukčija tehnologija i kako se nekada život u Hercegovini „vodio od vage do vage“.

“To je bio način života, komunikacije, preživljavanja, ekonomije, trgovine i sl…. a da ne kažem što se sve moralo raditi uz taj duhan jer iz onog turskog i austrougarskog vakta i svih različitih tvorevina na području Hercegovine, duhan je uvijek bio visokotarifna roba i imala svoje posebno mjesto, a na njoj se gradila fiskalna politika svakog društva” – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH, prenosi dalje Fena.

Ocijenio je kako je potrebno s više pozornosti otrgnuti od zaborava sve ono što duhan jeste i što je bio na ovim područjima.

Na znanstveno-stručnom skupu, na kojem sudjeluju eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, razgovara se o značenju Duhanskog instituta Mostar za duhan i poljoprivredu BiH, analizira stanje i perspektiva razvoja duhanske industrije u Crnoj Gori, proizvodnja duhana u Makedoniji, povijesni pregled uzgoja duhana u Dalmaciji, te o ekonomskim, tržišnim i tehnološkim aspektima nestanka proizvodnje duhana u BiH.

duhanari2-03102017

Na skupu su također dodijeljena i priznanja, plakete te zahvalnice za promociju Monografije 65 godina utemeljenja Duhanskog instituta Mostar i 90 godina duhanske pokusne službe u Bosni i Hercegovini.

Ljudi koji se bave uzgojem duhana u Hercegovini skeptični su zbog svega ovoga, jer su im još svježa sjećanja glede toga što se dogodilo sa smiljem u Hercegovini nedugo nakon što je “Dobročinitelj Dragan” krenuo držati predavanja o značaju smilja za Hercegovinu.

Valjda s duhanom neće biti tako, jer ako bude…

Autor: Karlo Lovrić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});