fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DURAKOVIĆ: Listiće treba staviti na pregled CIK-u, postoje nelogičnosti

Autor: Fena

SREBRENICA - Aktualni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković nije želio prejudicirati rezultate izbora za načelnika Općine dok Centralna izborna komisija (CIK) te rezultate ne potvrdi, ali tvrdi da postoje određene nelogičnosti u prebrojavanju glasova u Srebrenici.

-To ćemo naknado utvrđivati i pokrenut ćemo prijavu za dio nelogičnosti. Mladen Grujičić, prema našim analizama, ima oko tisuću glasova više nego sve srpske stranke zajedno, što indicira na neku nelogičnost. Želimo da se vreće otvore i da se listići stave na pregled Centralnoj izbornoj komisiji na ponovno brojanje – istakao je Duraković.

Poručuje također da treba sačekati glasove putem pošte i u odsustvu, jer ti glasovi, navodi, mogu promijeniti stanje na terenu.

-Ipak, ne bih ništa govorio unaprijed, bez obzira na ishod, biće blizu i tijesno – ocijenio je Duraković.

Predsjednik Općinske izborne komisije (OIK) Srebrenica Nermin Alivuković očekuje da će do kraja dana ili sutra biti objedinjeni svi rezultati glasanja s 27 biračkih mjesta s područja općine Srebrenica.

U izjavi navodi da je OIK Srebrenica jučer objavio preliminarne rezultate izbora i da je dostavio originalne obrasce u Glavni centar za brojanje u Sarajevu, nakon čega je počelo usuglašavanje rezultata.

-Pojedini birački odbori na području Srebrenice nisu radili svoj posao kako treba. Dakle, nisu izvršili određene matematičke operacije sabiranja. Rezultati koji su jučer objavljeni su preliminarni, a konačne rezultate utvrđuje CIKBiH – kazao je Alivuković.

Ističe da svi politički subjekti imaju pravo da ulože prigovor na rezultate, a OIK će u skladu s propisima CIK-a dalje postupati.

Dosad je u OIK pristiglo deset prigovora političkih subjekata koji se žale na rezultate jer je, po njihovim saznanjima, broj glasova znatno veći u odnosu na objavljene.

-Svaki prigovor ćemo posebno razmotriti i u skladu s našim ovlaštenjima postupiti – rekao je Alivuković.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});